Kultúra

2015.07.03. 17:54

Zalai és muravidéki írók tábora

Lendva - A következő napok az irodalom jegyében telnek az Ifjúsági Pannónia elnevezésű alkotótáborban.

Korosa Titanilla

Zala megye és a muravidéki magyarság együttműködésének egyik jó példája a harmadik alkalommal megszervezett alkotótábor, amelyen a zalai és muravidéki fiatal írók közül mintegy húszan vesznek részt. Az első tábornak néhány éve Hodos, a másodiknak pedig Lenti adott otthont. Idén Lendván gyűlt össze a Pannon Tükör és a Muratáj folyóiratok fiatal szerzőinek köre, hogy bekapcsolódjanak a műhelymunkába. A foglalkozásokat dr. Halász Albert, a lendvai könyvtár igazgatója, Bence Lajos irodalomtörténész, költő, valamint Szemes Péter, a Göcseji Múzeum irodalmi vezetője irányítják.

A téma ez alkalommal a helyszín, Lendva, a településsel szombaton ismerkednek meg a résztvevők. Az alkotótábort a Pannon Írók Társasága szervezte, a Göcseji Múzeum, a Zala Megyei Közgyűlés és a muravidéki magyar önkormányzat, valamint a lendvai könyvtár közreműködésével. A következő napokban előadások, felolvasások várnak a táborlakókra, de felkeresik Utassy József néhai költő özvegyét, Horváth Erzsébetet is Rédicsen. Közben persze az alkotói munkára is marad idő.

Péntek Imrének (középen) emlékérmet adott át dr. Halász Albert (jobbra) a tábor megnyitóján. Mellettük Pácsonyi Imre Fotó: Kósa Róbert

A megnyitón Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője elmondta, nem biztos, hogy itt remekművek születnek majd, de minden résztvevő szerezhet inspirációt a továbbiakra. Ami fontos, hogy hagyománnyá vált egy olyan kezdeményezés, ami a magyar kultúrát és irodalmat szolgálja, és ennek vannak követői. A korábban részt vevő fiatalok közül többen már országos ismertségre tettek szert.

A rendezényen részt vett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Göncz László, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője is. Előbbi kérdéseket, benyomásokat fogalmazott meg, amelyek hatással vannak az alkotói folyamatra, utóbbi pedig kiemelte, az elmúlt évtizedekben spontán létrejött a magyar és a muravidéki irodalom egysége.

A táborban született írások egy Lendváról szóló összeállításban jelennek meg a Pannon Tükörben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!