Kultúra

2017.03.11. 19:45

A Kárpát-medence táncai Zalában

Zalaegerszeg - Két napos rendezvénysorozattal ünnepli a hét végén fennállása 60. évfordulóját a nemzetközi hírnévnek örvendő Zalai Táncegyüttes.

Arany Horváth Zsuzsa

Az első évtizedekben Orsovszky István koreográfus vezette néptáncegyüttes 1992 óta Varga János irányítása alatt működik, gyűjti, őrzi és színpadra viszi a hazai és határon túli  magyar és más népek táncdialektusait. Szombaton a régi táncosok összejövetelével kezdődött a programsorozat a Keresztury VMK-ban, ahol mezőségi táncokkal  nyitottak az együttes tagjai.

Az előcsarnokban a hatvan évre visszatekintő kiállítás, elismerések, oklevelek, díjak, fotók, újságcikkek, viseletek segítségével idézte fel  a legemlékezetesebb pillanatokat. A gazdag tárlatot Velkey Péter, a zalaegerszegi önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője ajánlotta a nagy számú érdeklődő figyelmébe, aki népzenészként maga is szorosan kötődött a táncegyütteshez. A kamarateremben ezután csángó táncok, imák, anekdoták szórakoztatták a hajdani táncosokat, hozzátartozóikat, az együttes tisztelőit, rajongóit. Az esti táncház előtt Varga János mutatta be a Zalai Táncegyüttes 50-60 éve című képes albumot, amely betekintést nyújt a hatvan esztendő emlékezetes eseményeibe.

A program vasárnap a Hevesi Sándor Színházban folytatódik, ahol délelőtt a Körtánc tánciskola növendékei mutatják be tudásukat, majd délután és este láthatja a közönség az impozáns gálaműsort, ami az együttes repertoárjának keresztmetszetét tárja elő. A gálaműsor keretében talál gazdára a frissen alapított Orsovszky-emlékplakett, amely az alapító művésznek emléket állítva ismeri el az együttesben kiemelkedő teljesítményt nyújtók tevékenységét. A vasárnapi esten Balaicz Zoltán polgármester is köszönti az együttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!