Kultúra

2017.04.09. 11:41

Felébresztették a zalamerenyei malmot

Zalamerenye – A hétvégén felébresztették téli álmából a régi pálos vízimalmot. A két évvel ezelőtt teljesen felújított és látogatóközponttá alakított malomban a nyáron rendhagyó kulturális programokat is rendeznek.

Pásztor András

Mint arról korábban már írtunk: eredetileg az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendé, a pálosoké volt a zalamerenyei vízimalom, ám a rend megszüntetését követően először a veszprémi káptalan tulajdonába, majd magántulajdonba került, később pedig államosították az épületet. Az egyetlen dolog ami közös volt a tulajdonosokban, hogy senki sem foglalkozott a malom állapotával, így mielőtt Szabadics Attila, a Szabadics Zrt. alelnöke, megvásárolta volna, majdnem összedőlt az épület.

– A felújítás közel másfél évet vett igénybe, tulajdonképpen csak a fő falak maradtak meg, minden mást újra kellett alkotni – mondta a tulajdonos, aki ezzel a lépéssel nem csak egy fontos ipartörténeti értéket mentett meg az enyészettől, de továbbgondolva az ingatlan funkcióját, látogatóközpontot „varázsolt” a malomból.

Az idei első őrlés. Szabadics Attila és felesége, Szabadicsné Madaras Katalin sok energiát fektetett a malom újraélesztésébe Fotó: Szakony Attila

– A múlt évben már fogadtunk óvodás és iskolás csoportokat, hiszen itt meg tudjuk mutatni, hogyan őröltek régen a molnárok – mutatta a korabeli technológiát visszaidéző, de újjáélesztett gépsort Szabadics Attila.

A malmot ugyanis a hétvégén ismét beüzemelték, a szitákat, hengerszékeket működtető bőrszíjakat meghúzták, a forgó alkatrészeket megolajozták. A két vízikerék  lassan forogni kezdett, s a búzából alig fél óra alatt finomra őrölt liszt pergett a zsákokba.

– Ennek a malomnak más szerepet is szántunk, amikor felújítottuk – fogalmazott a tulajdonos, aki elárulta: az idei szezonban négy előadásból álló művészeti programsorozatot szerveznek. – Májusbanban például Földes László (Hobo) szerzői estjének ad otthont a malom, júniusban pedig Kárász Eszter idézi meg a sanzonokon keresztül Edith Piaf emlékét. Júliusban Benedek Zalán stand up műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, szeptemberben pedig Horváth Meggie a leghíresebb swing és jazz darabokat énekli a malomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!