Kultúra

2017.05.02. 16:15

Zengett a "Háros felől" - Kétszáznegyven diák énekelt együtt

Vonyarcvashegy - Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a vonyarcvashegyi kórustalálkozót, melyen ezúttal kétszáznegyven diák előadásában csendült fel Maros Rudolf Háros felől című műve.

Kósa Tamás

A találkozón már hagyomány, hogy a bemutatkozó előadás előtt a jelenlévő kórusok közösen eléneklik a nyitódalt, mellyel ezúttal Maros Rudolf zeneszerző születésének 100. évfordulójáról kívántak méltó módon megemlékezni.

Bujtorné Nagy Judit tanárnő évtizedek óta szervezi a találkozót. Elmondta, hogy a résztvevő öt kórus a műsor összeállítása során nem feledkezett meg Kodály Zoltán halálának ötvenedik, és születésének 135. évfordulójáról sem. A Pécsről, Tapolcáról és Hévízről érkezett diákok, kiegészülve a vonyarcvashegyiekkel és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kiszenekarával és szextettjével, színvonalas produkciókat adtak elő. A helyiek jóvoltából még egy ritka hangszerrel, a kazuval is ismeretséget köthettek.

A vonyarcvashegyi iskola kórusa nagy sikert aratott a kazu nevű hangszerről szóló dalával Fotó: Stubán Árpád

A találkozón idén is jelen volt Balázs Árpád Erkel- és Magyar Örökség díjas zeneszerző, érdemes művész.

- Nagyon sok hasonló kezdeményezés van az országban, de a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny mellett talán ez az egyetlen, amit már huszonnyolc éve megrendeznek - mondta Balázs Árpád. - A vonyarcvashegyi kórustalálkozó folyamatosan fejlődik mind a vendégegyüttesek létszámában, mind a kórusok repertoárjában. Elismerésem a rendező iskolának, mely ismét színes, változatos műsorral rukkolt elő. Nagy lehetőség van abban, ahogy egymást ösztönzik a fellépő kórusok a változatos, igényes kórusművek megjelentetésében - zárta szavait a zeneszerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!