Kultúra

2017.08.16. 19:40

Zsiga Laura fan art képei - Saját képregényterven dolgozik, könyvet pedig már illusztrált is

BECSVÖLGYE A faluház ajtaján belépve a szemüveges Oliver arca fogad bennünket. Ő Laura kedvence. Képtársai közt tizen-huszonévesek számára ismerős karakterek. Ez utóbbit nevezik fan art-nak.

Arany Horváth Zsuzsa

Hogy az micsoda? Általában jogvédett, népszerű rajzfilmből, számítógépes játékokból vagy képregényből készült rajongói rajz. Az alkotók a kiválasztott karaktert saját stílusban, vagy akár egy általuk kitalált szituációba áthelyezve készítik el.

Nos, ilyenfajta képeket láthatott a július közepén zajlott II. Göcseji Dombérozó programsorozat közönsége. (A kiállítótérben további négy alkotótárssal együtt mutatkozott be, köztük a szintén becsvölgyei, de már inkább Budapesten alkotó Tóth Józseffel.)

Zsiga Laura alkotásai még szeptemberig láthatók a becsvölgyei faluházban

De haladjunk sorban.

A községben élő, 20 éves Zsiga Laura a megyeszékhelyi Ady-iskola rajz tagozatán érettségizett, miután Geráth Györgyné, a óvónénije, látván a rajzolásban megmutatkozó tehetségét, kapacitálta őt és a családját, tanuljon, próbálja ki magát a képzőművészet berkeiben.

Barátok, ahogy Zsiga Laura látja - Fotó: Pezzetta Umberto

- Az Adyban Tánczos György volt a tanárom, de tanultam Frimmel Gyulától, Farkas Ferenctől is, és egy grafikai iskolában is elvégeztem egy stúdiumot - mondja Laura, amikor a becsvölgyei faluházban látható alkotásai előtt beszélgetünk. - Most éppen a Báthory-szakgimnázium turizmusszervező szakára járok, ebből a marketing érdekel, de nem biztos, hogy ez a végleges.

Úgy tűnik, az útját elég hamar megtalálta, a rajz tölti be az életét, a külföldi lehetőségek erőteljesen érdeklik. Ezzel együtt az önmenedzseléssel nem nagyon foglalkozik, a helyi megmutatkozási lehetőségre is a környezete beszélte rá.

- Az alkalmazott grafika érdekes, de nem biztos, hogy nekem megfelelő, ha nem tudom belerakni a saját dolgaimat, nem leszek elégedett,

Az internet viszont tág teret ad, akár a szakmai kapcsolatteremtésben, akár önfejlesztésben. Elvégre, a Becsvölgyén lévő számítógépen ugyanúgy ott az egész világ, mint mondjuk az amerikai Michiganben, ahol például Danni Beth alkot. A távol élő képzőművésszel, akit most éppen a legjobban becsül Laura, a neten beszélget, tanul tőle. De szintén az internet hozta az első profi munkát, Homonnay Gergely "Puszi Erzsi! A világ macskaszemmel" című sikerkönyvének az illusztrálását.

Az illusztrált könyv címlapja

- Egyik barátnőm hívta fel a figyelmemet, olvasta, Homonnay Gergely macskakönyvet ír, illusztrátort keres. Elküldtem néhány munkámat, már el is feledkeztem róla, amikor egyszer csak jött az e-mail, engem választott. Fejezeteket küldött a kéziratból, s meghatározta azt is, hogy mihez kér rajzokat.

És most itt a könyv a kezünkben, s Laura már tudja, milyen érzés látni a saját nevét az alkotók között, ráadásul a kötet előkelő helyen szerepel a műfaja legjobbjainak a sikerlistáján. Nem érezte nehéznek a feladatot, pontos utasításokat kapott a mintegy harminc rajzhoz.

- Úgy néz ki, a Libri kiadó újabb két könyvre szerződtet, de szabadúszóként szerepelek. A hírek szerint most nehezebb lesz, kevesebb lesz az instrukció.

Mi az épp dédelgetett álom? Egyszer egy saját képregény. Angolul is akár.

Oliver, saját karakter

A motivációt az internet, a számítógép adja, mint mondja, elég sokat játszik, ekkor továbbgondolja a figurákat, de saját karakterei is vannak, például a már emlegetett Oliver, aki valószínűleg egyszer képregény főszereplő lesz. A képeken látszik, az anatómia is feltűnően érdekli a digitális eszközökkel alkotó lányt, aki úgy véli, édesanyja is inspirálta őt, hiszen sokat rajzolt neki, amikor kicsi volt.

Az előrejutásról egyébként nem gondolkodik bonyolultan: ha tetszenek a munkái, örül, ha nem, az sem baj egyelőre. Csak a felnőttek hiszik, hogy előbb az iskola, diploma, papír, azután a karrier. A kitáguló világban ez a sorrend már nem törvényszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!