Lenti

2015.03.28. 15:49

Rendőrök és polgárőrök lepték el a Lenti-hegyet

Lenti - A hegyi pincék, házak biztonságát szolgálta a Lenti Rendőrkapitányság és a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület közös akciója.

Korosa Titanilla

A tavaszi kerti és szőlőben végzendő munkák beköszöntével egyre többen tartózkodnak hétvégenként a hegyen, ezért időzítették a rendőrök és a polgárőrök szombatra a hegyhátak bejárást. Lenti-hegyen a  csibodai és máhomfai részt is érintve ellenőrizték a hegyi hajlékokat.

– Közös akciónk során  bejárjuk  a hegyhátakat, hogy megelőzzük a pincebetöréseket – mondta Gróf János alezredes, a Lenti Rendőrkapitányság Körzeti Megbízott Alosztályának vezetője. – Korábban többször előfordult, hogy ezeket a területeket is meglátogatták a betörők és főleg szerzámokat, kisgépeket, bort, élelmiszert tulajdonítottak el. Ezeket az eseteket többségében sikerült felderíteni. Az akció másik célja, hogy a hegyen élők, itt dolgozók lássák, hogy a rendőrség a polgárőrséggel közösen jelen van a hegyen is és megpróbáljuk megelőzni a káreseményeket. A körzeti megbízottak is rendszeres végeznek ellenőrzést Lenti – hegyen, ahol  hat éve történt az utolsó betörés.

Szombat délután több pincét is meglátogattak a rendőrök és a polgárőrök a közös hegybejárás során. A képen Gróf János (az ajtónál), Lőrincz Zsolt és Kerpács Attila polgárőrök és Nyári Ernő r. törzszászlós körzeti megbízott. Fotó: Kósa Róbert

Az akcióban, a négy rendőr mellett hét polgárőr vett részt a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesületből.

– Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett Külterületek biztonsága programhoz csatlakozott szerveztünk – mondta Szabó Gábor az egyesület elnöke. – A bejárás során a  betörések, terménylopások elkerülése mellett a külterületek védelmét is erősíteni kívánjuk. A mai, közös szolgálatban végrehajtott akción kívül is ellenőrizzük a város ezen részén, a  nappali és éjszakai szolgálatból sem hagyjuk ki Lenti-hegyet.  A  betörések elkerülése, valamint az utazó bűnözők, idegenek  jelenléte miatt is fokozott figyelmet fordítunk erre a területre. A helyi gazdákkal jó kapcsolatot ápolunk, több polgárőrünknek is van ezen a részen szőlője,  gyümölcsöse, pincéje, így saját érdekünk is a védelem. A gazdáktól mi és a rendőrség is sok, hasznos információt kapunk, főként az idegen elemek megjelenésére vonatkozóan.

A bejárás során jó tanácsokkal is ellátták a rendőrök és a polgárőrök a gazdákat. Ezek közül talán legfontosabb,   ha idegeneket látnak a hegyen, rövid időn belül jelentsék a körzeti megbízottnak és figyeljenek a vagyonbiztonságra, zárják az ajtókat, ablakokat, illetve nagyobb értékű szerszámokat, kisgépeket ne hagyjanak szem előtt.

A két szervezet havonta szervez hasonló akciókat közösen és önállóan is, nem csak a hegyen, hanem a város belterületén is. A polgárőr egyesület elnöke arról is beszélt, több pályázat beadását is tervezik, hiszen ahhoz, hogy hatékonyabban végezhessék feladataikat technikai felszerelésre és autóra lenne szükségük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!