Lenti

2016.01.10. 19:36

Lenti fejlesztéseiről is szó esett a szombati városnapi ünnepségen

Lenti – Országosan harmadik helyen végzett a város, ami az év végén az önkormányzatok számára biztosított juttatások mértékét jelenti.

Korosa Titanilla

Még tavaly decemberben, az utolsó kormányülésen 700 millió forint támogatást ítéltek oda Lentinek, ami a település életében az eddigi legmagasabb összegű ilyen jellegű anyagi segítség.

Minderről dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt a szombati városnapi ünnepségen. – Lenti kiemelt turisztikai központtá válik a szállodával és a termálfürdővel. Mindezek továbbfejlesztéséhez szükséges ez a támogatás. A turizmus fontos, itt ebből kell fenntarthatóvá tenni a fejlesztéseket – mondta dr. Kovács Zoltán.

Beszédében kitért a magyar városok szerepére, feladataira is.

– A városi címnek a történelem folyamán mindig ki-emelkedő jelentősége volt – mondta az államtitkár. – Mindig politikai és gazdasági előnyöket jelentett és jelent napjainkban is. Elérése ma is kitüntetés és presztízskérdés is.

– Az önkormányzatoktól több feladat átkerült a járásokhoz, különböző szervezetekhez. Mára világossá vált, hogy az átalakult önkormányzati világ részben a társadalmi szolidaritásról szól, hogy az elesetteket támogassuk a helyi önkormányzat keretein belül, hiszen mi tudjuk, hogy kik élnek közöttünk, kik szorulnak rá a segítségre. Emellett komoly kihívást jelent, hogy egy intézményfenntartó világ helyett településfejlesztő irányba indultunk el. Főleg úgy, hogy 12 ezer milliárd forint európai uniós pénzt kell úgymond elköltenünk 2020-ig. Az összes pályázat kiírásra kerül 2017 júniusáig, ebben kell komoly erőket mozgósítani az önkormányzatoknak.

Horváth László polgármester az elmúlt év sikereiről beszélt.

– Eredményes év volt 2015 – mondta köszöntőjében a polgármester. – Kötelező és önként vállalt feladatainkat megoldottuk, gazdálkodásunk stabil volt, Lentit elkerülte a migránsválság, a természeti katasztrófák, viszont a 2014-es árvíz okozta károk helyreállítását tavaly kellett elvégeznünk. Több mint 170 millió forintot költöttünk a településen és külterületeken az útfelületek aszfaltozására, a csapadékelvezető árkok tisztítására, csatornák rendbetételére, a sportpálya helyreállítására. Lezártuk nemzetközi Leader projektünket, amiben több program és a helyi értékek háza is megvalósult. Csak a második félévben mintegy 630 millió forint értékben történtek épületenergetikai beruházások, felújítások a településen. Bővítésre került a Kolping Gondozási Központ és számos színvonalas rendezvényt tartottunk, amelyeken több tízezren vettek részt. A legnagyobb feladat tavaly a város gazdaságát és turizmusát fejlesztő hárommilliárd forintos szálloda- és fürdőprojekt megvalósítása volt, s ez lesz idén is. Most a belső burkolásokat, festést végzik, a fedett fürdőnél pedig a medence szerkezetépítése kezdődik. A menedzsment megkezdte a marketing- és személyzeti munkát. Terveink szerint májusban érkezhetnek az első vendégek. Már az elmúlt évben felkészültünk arra, hogy a megnyíló területfejlesztési pályázatok segítségével folytassuk Lenti intézményeinek és a közlekedési infrastruktúrának a fejlesztését, megtegyük az első lépéseket a geotermikus energia felhasználása terén és továbblépjünk a település komplex turisztikai központtá fejlesztésében.

A köszöntőket követően többen kitüntetést vehettek át. Lenti városért díjat kapott Gróf Ferencné, a bölcsőde vezetője, a város oktatásáért díjat Boa Szilvia, a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola pedagógusa kapta. Lenti város ifjúsági sportjáért díjat kapott Nagy Bence, a Lenti Torna Egylet labdarúgója, a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola tanulója. A város közösségi életéért díjat a lentikápolnai Ruzsicsné Tóth Rózsának ítélték oda. Lenti város egészségügyéért díjban részesült Bacsa Józsefné, a dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet gyógytornásza, szociális gondoskodásért és gyermekvédelemért díjat kapott Horváth Beáta, a Kolping Gondozási Központ Lenti intézmény részlegvezetője.

A műsort követő fogadáson Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte a jelenlévőket, majd a városnapi program a Rendezvénytéren tűzijátékkal ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!