Lenti

2015.10.16. 10:25

400 millió forint értékű energetikai beruházás Lentiben

Lenti - Közel 400 millió forint értékű energetikai beruházás valósul meg a településen várhatóan november végéig.

Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 9 milliárd forintot különítettek el országosan energetikai fejlesztésre, ennek részeként a városban három projekt is megvalósul, négy helyszínen. Valamennyi a Környezet és Energia Operatív Programban meghirdetett „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése” című felhívás keretében nyert 100 százalékos támogatást.– A beruházások célja az energiahatékonyság növelése a bevont intézményekben. A megvalósítás során a Gönczi Ferenc Gimnázium, a Napközi Otthonos Óvoda Vörösmarty utcai telephelye, az Arany János Általános Iskola és a lentiszombathelyi kultúrház esetében is a határoló és nyílászáró szerkezetek hőtechnikai fejlesztése valósul meg – tájékoztatta lapunkat Horváth László polgármester a már zajló felújításokról.

A várhatóan november végéig tartó felújítási munkálatok nem okoznak fennakadást egyik nevelési-oktatási intézmény életében sem. A beruházás minden épület esetében az ütemezés szerint halad

– Jókor jött a pályázati lehetőség, hiszen már korábban is szerettük volna középületeink egy részét megújítani. A nyáron megjelenő kiírásokra elkészültek a tervek, és a gondos előkészítésnek is köszönhetően eredményesen szerepeltünk a kiíráson, így szeptember elején elkezdődhettek a munkálatok is. A pályázat teljes támogatottságú, a gimnázium esetében több mint 120, az Arany-iskolánál 145, míg a másik két épület esetében összesen közel 105 millió forint a beruházás költsége. A polgármester arról is beszélt, a négy épület közül három már legalább fél évszázados, az akkori technológiai és műszaki követelményeknek megfelelően épültek, az elmúlt időszakban a bölcsőde szigetelésén kívül pályázati forrást nem sikerült elnyerni, ez utóbbi fenntartási ideje is lejárt már, így a középületek megértek a felújításra. A legnagyobb problémát minden esetben a szigetelés hiányossága, hiánya jelenti, emiatt jelentős a hőveszteség, illetve a homlokzati nyílászárók is minden esetben elhasználódtak, ezek cseréjére is szükség van. Az épületek többször beáztak már, ami szintén beavatkozást igényelt.

Ami a konkrét munkákat illeti, minden épületet 12-17 cm vastagságú szigeteléssel látnak el, illetve műanyag profilos nyílászárók kerülnek a régiek helyébe. Az Arany János Általános Iskolában az aula feletti részen lévő tetőkúp és a tornaterem tetején lévő felülvilágító cseréje is megvalósul. A gimnáziumnál a főépület melletti konyha-étkező és a tornatermi-kazánházi részt is bekapcsolták a munkákba. Itt az önkormányzat saját forrást is fordít a fejlesztésre, hiszen az intézmény területén további két melléképület felújítását végzik el, megtörténik a nyílászárók és a tető héjazatának cseréje, illetve az épületek újravakolása és színezése. A lentiszombathelyi városrészi kultúrházon és az óvoda-bölcsőde épületén is hasonlóképpen végzik el a pályázatban vállalt munkákat, emellett a fenntartó önkormányzat a saját költségén előtetőt is építtet az óvoda két bejárata fölé. A fejlesztések megvalósításával az intézmények megfelelnek az elvárt hőtechnikai mutatóknak, ezáltal javulnak a hőátbocsátási feltételek, ami jelentősen csökkenti majd a fűtési költségeket.

– Mivel a munkálatokat már az iskolai év megkezdését követően tudtuk elkezdeni, minden intézményben szükség volt külön egyeztésre – folytatta Horváth László. – Emellett a szülőket is tájékoztattunk minderről, részükről is pozitív volt a beruházás fogadtatása. Az intézményekben komoly belső szervezésre volt szükség, hogy a munkálatokat összeegyeztessék a mindennapi nevelési-oktatási feladatokkal, de ezt mindenhol sikerült megoldani. Számításaink szerint a kivitelezést végző helyi Le-Ko Kft. által vállalt határidő tartható, az önkormányzat pedig már a belső felújítások előkészítését tervezi. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!