Lenti

2015.12.11. 21:38

Fiatalkorúak a bíróságon

Lenti – Lopás vétségében bizonyultak bűnösnek azok a fiatalok, akiknek ügyét pénteken tárgyalta a járási bíróság.

Korosa Titanilla

Lentiben a három fiatalkorú vádlottnak negyedik társuk azt az ajánlatot tette, ha egy közeli üzletből ellopnak neki egy kabátot és egy farmert, mindegyiküknek fizet egy ezrest. A fiatalok elfogadták az ajánlatot, s a boltba mentek. Egyikük beszélgetést kezdeményezett az eladóval, hogy elterelje a figyelmét a többiekről, akik több ruhával bementek a próbafülkébe. A holmikról leszakították az áruvédelmi eszközként alkalmazott etikettet, majd a 26.710 forint értékű árut a táskájukba rejtették, és távozni akartak. A kijáratnál azonban jelzett az áruház védelmi rendszere. A fiatalokat a rossz anyagi helyzetük, a kedvezőtlen családi hátterük, illetve a kalandvágy és a kíváncsiság sodorta bele a bűncselekmény elkövetésébe.

Horváth Zsolt (jobbra), a Lenti Járásbíróság elnöke tartott tájékoztatót a diákoknak a program elején, a bírói székben Pintérné dr. Takács Linda bírósági titkár
Fotó: Kósa Róbert

Ez a történet fiktív, de akár igaz is lehetne. Szereplői a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola harmadikos tanulói voltak, akik perszimulációs gyakorlaton vettek részt a Lenti Járási Bíróságon. A „tárgyalásra" idézett vádlottakat, tanúkat, az ügyészt, a védőket a tanulók személyesítették meg, az utóbbiak munkáját a Lenti Járási Ügyészség alügyésze, illetve a Lenti Járásbíróság egy bírája segítette.

A Nyitott Bíróság program keretében tartott gyakorlaton a gyerekek aktívak és kreatívak voltak, az alaptörténetet ügyesen töltötték meg tartalommal, jól reagáltak a váratlan szituációkra is.

– Humoros és megmosolyogtató történetek kerekednek ki ilyenkor, de a tanulók rengeteg hasznos ismerethez jutnak. Megtudják, hogy milyen következménye van a bűncselekmények elkövetésének, mosolyogva tanulják, hogyan zajlik egy tárgyalás – mondta Horváth Zsolt, a járási bíróság elnöke, miután a diákokkal közösen értékelték a perszimulációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!