Lenti

2016.04.22. 14:26

Föld napja a lenti óvodában

Lenti - A Föld napjához kapcsolódva a helyi Napközi Otthonos Óvodában gereblyét és ásóbotot ragadtak a gyerekek, hogy az óvónők segítségével a különféle virágokat és zöldségeket ültessenek.

Korosa Titanilla

Az óvodában 5 évvel ezelőtt alakították ki az első kiskertet, a tavalyi felújítást követően most megújították, majd a Föld napjára időzítették a növények elültetését.

Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, és a Katica csoportból Balogh Jázmin, Vass Nikolett, László Zsombor Fotó: Korosa Titanilla

- Magát a munkát is nagyon jól felhasználjuk arra, hogy a gyerekek új ismeretek szerezzenek, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is - mondta Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, kinek segítségével a gyerekek sárgarépát és metélőhagymát is vetettek. - A zöld óvoda programhoz kapcsolódóan is fontosnak tartjuk, hogy a kicsik megismerjék és lássák hogyan kerül a zöldség az asztalra, hogyan kell elültetni, milyen a felépítése a növényeknek, hogyan kell ápolni, gondozni és milyen lesz a termésük. Célunk volt az is, hogy azok a gyerekek, akik otthon nem vesznek a részt ilyen tevékenységben lássák, honnan kerül a boltok polcaira a zöldség. Úgy látjuk, szeretnek az ovisok a kertben munkálkodni, szívesen gereblyéznek, gyűjtenek levelet, öntöznek, illetve a magokat is elvetik és a palántolásban is segédkeznek.

Hegedűs Hanna,Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, Balogh Jázmin, Vass Nikolett, László Zsombor

Varga Martin, Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, Balogh Jázmin, Vass Nikolett

Az óvodások mindegyikét bevonták a programba, volt aki a sziklakertnél segített és voltak, akik a belső udvaron lévő veteményesnél.

Hegedűs Hanna,Vargáné Szabó Gabriella óvodapedagógus, Tér Petra Loretta, Párducz Rebeka

- Nagyon lényeges, hogy itt egy folyamatról van szó, hiszen az ültetés után a növényeket folyamatosan gondozni kell majd, amiből a gyerekek is kiveszik majd a részüket - mondta Gál Elekné, az óvoda vezetője. - Mi is elgondolkodtunk, mit tehetnek az óvodások, a szülők, mi óvodapedagógusok és a munkatársak azért, hogy a gyerekekben a zöld szemléletet, a természetvédelmet kialakítsuk, illetve tovább erősítsük - tette hozzá Gál Elekné. - Ezért ilyenkor már több éve komposztálunk, virágokat, dísznövényeket, illetve zöldségeket ültetünk a kiskertbe, amik termését majd el is fogyaszthatják. A Föld napja az óvodában is cselekvő kell, hogy legyen. A gyerekek érezzék, hogy tudnak ők is valamit tenni, hiszen ez a nap a jövőnkről szól, arról, hogy a bolygónkat hogyan tudjuk megőrizni a jövő nemzedékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!