Lenti

2016.04.01. 18:18

Harmincéves a lenti Lámfalussy szakképző iskola

Lenti – Igény van ma Magyarországon megfelelő tudással rendelkező szakemberekre, akik képzésében elengedhetetlen szerepük van a szakképző iskoláknak. Erről is szó volt pénteken a 30 éves jubileumát ünneplő Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola rendezvényén.

Korosa Titanilla

A lenti szakképzés kezdetei az 1960-as évekre tehetők, s 1968-ban indult el a mai iskola elődje. Az ünnepségen a helyi tanonc-, iparos- és szakmunkásképzésnek is emléket állítottak.

– 1985-ben vált le iskolánk az akkori, zalaegerszegi 407-es számú szakképző intézményről és vette fel a 309-es számú Ipari Szakmunkásképző nevet – kezdte az intézmény bemutatását Sabján Sándor intézményvezető-helyettes. - Később az iskola felvette Lámfalussy Sándor erdőmérnök professzor nevét, és elindult a szakközépiskolai képzés. Az utóbbi 5 évben 14 szakmában indítottunk szakiskolai képzést, szakközépiskolai szakirányban öt, érettségire épülően pedig hat szakmában folytattunk képzést – mondta, majd bemutatta az országos szakmai és tanulmányi versenyeken részt vevő tanulók legjobb eredményeit is.

A meghívott vendégek közül köszöntőt mondott Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, aki a lenti intézményben kezdte pedagógusi pályafutását, majd Vigh László országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz.


– Vita van mostanság az oktatás körül – mondta. – Szeretnék köszönetet mondani a helyi iskolának, mert akik itt tanítanak, azt mondták, hogy amíg mások vitatkoznak, addig ők tanítanának. Hihetetlen jelentősége van ma annak, hogy mit csinál egy pedagógus, kimegy-e az iskola elé, vagy azt mondja, én akkor is tanítanék, amikor mások vitatkoznak. Ez az iskola minta ilyen szempontból.

Horváth László polgármester arról beszélt, a Lámfalussy szakképző mindig hozzájárult ahhoz, hogy a térség gazdasága megfelelő képzettségű szakemberekkel rendelkezzen.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár ünnepi beszédében a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről is szólt.

– Egyre nagyobb igény van a jól képzett és megfelelő munkakultúrával rendelkező szakemberekre Magyarországon – mondta. – Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az országban a foglalkoztatás, elértünk egy olyan szintet, amit több mint 10 éve nem sikerült. Folyamatosan 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma, és ami nagyon fontos, hogy jelentősen kevesebb a munkanélküli. Ma 4,2 millióan dolgoznak Magyarországon, ami 6,1 százalékos munkanélküliséget jelent, ez az európai átlag alatt van.

Mint mondta, a 25 év alattiak közül is egyre többen állnak munkába, köszönhetően annak, hogy a gazdasági élet szereplői fejlesztenek és bővítenek.

Az ünnepség a végzős diákok műsorával ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!