Lenti

2016.04.24. 15:08

Hogyan készül a hetési fumu?

Lenti - Szombaton az egyik helyi vendéglátóhelyen a Hetésben hagyományos fumu sütésének módját elevenítették fel.

Korosa Titanilla

A Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület szervezésében meghirdetett programon bárki részt vehetett, aki kedvet érzett ahhoz, hogy végigkísérje a fumu készítését, vagy esetleg be is kapcsolódjon a munkába. - A fumu egy népi babalakács, amit keresztelőkre, lakodalmakba vittek az asszonyoknak a rokonok.  Ez volt az ajándék ilyen eseményekre - mondta Primusa-Kancsal Mária, aki ez alkalomból hetési népviseletbe öltözve mutatta meg, hogyan készül a fumu. - Én anyósomtól tanultam meg, aki Hetésből, Zalaszombatfáról származik. Ma már csak kevesen ismerik a hagyományos fumu elkészítésének módját, ezért is fontosnak tartom, hogy amit megtanultam, tovább adjam. A fumut nem könnyű készíteni, szükség van hozzá egy alap kelt tésztára, töltelékre, illetve a díszítés nagyobb ügyességet is igényel.

- Tepsi nagyságú babát formáltak - folytatta Primusa-Kancsal Mária - ezt gyermek alakúra formálták, majd díszítették, hajat, szemet készítettek neki. A fiú babáknak lány formájú kalács készült, a lányos házhoz pedig fiú alakút vittek. A kelt tésztát három felé kell venni, ezekbe különféle töltelék kerül, egyik mákos, a másik diós, a harmadikat aszalt gyümölccsel vagy mazsolával töltik. Ezeket fonják össze, felvágva mindháromból kell, hogy kerüljön a tányérra. A fumu sütés elég időigényes, a tészta egy órát kel és sül, miután megtöltötték. Közte még el kell készíteni a hozzávalókat és a díszítés is időbe telik, összességében, aki nekiáll fumut sütni, szánjon rá legalább 3 órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!