Lenti

2017.05.26. 18:34

Kisajátítás: kérdések és válaszok

Lenti - „A kilakoltatáshoz nem is kell eladósodni” címmel tartott sajtótájékoztatót nemrég Boronyák József Zsolt, a Jobbik Zala megyei képviselője.

Korosa Titanilla

Felvetéseire Horváth László polgármester reagált.Boronyák József Zsolt elmondta: tudomásukra jutott, hogy idős emberek házának kisajátítására, végső esetben az érintettek kilakoltatására kerülhet sor a településen. A lakók felkeresését követően kiderült, ennek indoka az, hogy a szálloda parkolójának és az ott húzódó útnak a kiszélesítését tervezi az önkormányzat, tette hozzá.

A politikus több nyílt kérdést is feltett a város polgármesterének, egyebek közt utalva arra, hogy a felajánlott ingatlanok lakhatásra alkalmatlanok. Azt is közölte, hogy tudomásuk szerint az eredeti tervekben még a megyegyűlési elnök ingatlanát érintette volna a beruházás, de változott az elképzelés. Mi ennek az oka, illetve miért nem tervezték meg már a szálloda építésének elején ezeket a kisajátításokat? - kérdezte.

Végül nehezményezte, hogy a város - meglátása szerint - kerüli a nyilvánosságot a kényes ügyekben.A felvetésekkel megkerestük Horváth László polgármestert.

- Folyamatban lévő hatósági, vagyoni ügyről van szó, mely nem nyilvános, viszont bizonyos részletei már a kereskedelmi médiában is szerepeltek - mondta Horváth László. - Itt sem kerültem a nyilvánosságot. Önkormányzatunk a nyilvánosság bevonását követően jóváhagyott rendezési terv alapján végzi a terület fejlesztését, szó nincs titkolózásról. A szálloda és a hozzá tartozó valamennyi parkoló már egy éve kész. ű

Boronyák urat félreinformálták, nem a szálloda, illetve a közgyűlési elnök háza melletti útról van szó, hanem a mintegy száz méterrel ezektől északra a vasút mellett húzódó 917 hrsz. út nyomvonalának szélesítéséről, környezetének rendezéséről, amely kizárólag a kisajátítani kért ingatlanokon valósulhat meg.

A közérdekű cél megvalósítása érdekében az önkormányzat a városi ingatlanárak figyelembevételével reális vételi ajánlatot tett az érintett ingatlanok tulajdonosainak, mindegyikükkel több alkalommal személyesen is egyeztettem, tárgyaltam. Nem sikerült megállapodnunk, így az önkormányzat kisajátítási eljárást kezdeményezett. Egyébként a kisajátítási hatóság által kirendelt független igazságügyi szakértő által megállapított érték és az általunk felajánlott vételár is csak minimális eltérést mutatott.

A csereingatlanként felajánlott önkormányzati tulajdonú lakásokban eddig is emberek laktak, és hamarosan lakni fognak. Egy részük felújításra szorul, értékük ennek megfelelő, az árkülönbözetet a kisajátítással érintett ingatlan tulajdonosa megkapta volna, ha a csereingatlanra igényt tart. Személy szerint sajnálom, hogy hosszú ideje ott lakókat érint az ügy, de polgármesterként a település fejlesztése, a közcél megvalósítása a feladatom - válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!