Lenti

2016.01.15. 08:48

Lentibe érkezik a Himnusz eredeti kézirata

Lenti - A Magyar Kultúra Napjára a Kerka-parti településre érkezik a Himnusz eredeti kézirata. Az irodalmi ereklye január 22-én és 23-án lesz megtekinthető a művelődési központban.

Korosa Titanilla

Az Országos Széchényi Könyvtár hagyományteremtő szándékkal immár második alkalommal állítja ki egy hazai, vidéki városban az ország legféltettebb nemzeti kincseinek egyikét, Kölcsey Ferenc Himnuszának eredeti kéziratát. A település önkormányzata és a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület megkeresésére a nemzeti könyvtár örömmel járult hozzá, hogy a zalai város és környékének lakói január 22-én és 23-án, pénteken és szombaton 10 és 18 óra között eredetiben tekinthessék meg a páratlan irodalmi ereklyét a  művelődési központban. A jeles alkalomból Lenti intézményei is kiemelt programsorozattal ünneplik a Magyar Kultúra Napját: a városi könyvtár szavalóversenyt, irodalmi és fotós pályázatot hirdetett. A művelődési központban pénteken 10 órakor dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója nyitja meg a kiállítást, majd Zsupán Edina, az OSZK tudományos titkára tart előadást, A középkorból a reneszánsz felé: a humanista kultúra kezdetei Magyarországon címmel. A további ünnepi program 18 órakor kezdődik a művelődési központ színháztermében. Itt fellép a Szivárvány kamarakórus, majd Horváth László polgármester mond köszöntőt. Az est további részében Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja emlékezik meg a  Kölcsey családról, illetve Földesi Ferenc, az OSZK különgyűjteményének igazgatója szól a Hymnus kéziratról. 

A továbbiakban kihirdetik az irodalmi- és a digitális fotópályázat eredményeit is. 

A programokon a részvétel ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!