Lenti

2017.01.22. 18:15

Vince-nap Lentiben

Lenti – A Vince-nap középkori hagyományát elevenítették fel a település környéki hegyhátakon a szőlősgazdák a hét végén.

Korosa Titanilla

Lenti-hegyen a Kertbarát Kör Egyesület tagjai a tormaföldi és szlovén csentei gazdákkal közösen tartottak rendezvényt mintegy negyvenen. Az egész napos program során hét gazda pincéjét látogatták meg, ahol kóstolták és véleményezték a házigazdák még nem teljesen kész borait.

A kertbarátkör rendezvényén Köbli Tamás (középen) lenti plébános szentelte meg a szőlőt. Balra Farics Dorisz, a csentei szőlőtermelők egyesületének elnöke, jobbra Röszler Attila Fotó: Korosa Titanilla

A hagyományos ceremóniára, a szőlővessző metszésére, megáldására a Kovács-borháznál került sor. Itt szalonnával, kolbásszal „etették" és borral „itatták meg" a szőlőt a minél bőségesebb termés érdekében. Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke hasznos tanácsokkal is ellátta a gazdákat a szőlővessző metszésére vonatkozóan, valamint a legújabb módszerekről is beszélt.

Fotó: Korosa Titanilla

Ugyancsak megtartotta a Vince-napot a Somlói Pálinka- és Borlovagrend lenti konzulátusa hét végén szintén Lenti-hegyen, közösen a hegyközség gazdáival, illetve a Muravidékről is várták az ottani szőlő- és gyümölcstermelők egyesületének tagjait.

A gazdák a szőlő „egészségére" fogyasztották el a kolbászt Fotó: Korosa Titanilla

A Horváth-pincénél megtartott hagyományos eseményen mintegy tucatnyian vettek részt. Itt a házigazda Horváth József szólt a Vince-nap hagyományairól, a hozzá kapcsolódó népi hiedelmekről, majd Tüske József tornyiszentmiklósi plébános szentelte meg a szőlővesszőt, bízva a minél bőségesebb termésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!