Letenye

2017.05.07. 16:50

130 éve alakult a letenyei önkéntes tűzoltók szervezete

Letenye - A helyi önkéntes tűzoltók vasárnap Szent Flórián-napi programmal ünnepelték a civil szervezet megalakulásának 130. évfordulóját. A letenyeiek mellett, horvát és szlovén önkéntes tűzoltók is részt vettek a rendezvényen.

Mirkó Imre

A program délelőtt, a város Flórián terén vette kezdetét, ahol megkoszorúzták Szent Flórián szobrát. Sor került a felújított szobor megáldására is, a szertartást Farkas Károly letenyei plébános végezte el.

Ezt követően az ünneplők Letenye Város Fúvószenekara által vezetett menetben a Kossuth utcán vonultak végig, majd a Szentháromság templomban ünnepi szentmisére került sor. A felvonuláson többek között jelen voltak a becsehelyi, a murakeresztúri, a zalaszentiváni, a miháldi, a lendvai, csentei (Szlovénia), hodosani (Horvátország) önkéntesek és egy szerkocsival a nagykanizsai hivatásos tűzoltók is.

Az önkéntes tűzoltók felvonulását sokan kísérték Fotó: Mirkó Imre

A város főterén Kovács Tibor, a Letenye ÖTE elnöke a kezdeteket felidézve elmondta: a törvényi felhívásnak eleget téve 1887-ben alakult meg a Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Farkas Szilárd polgármester beszédében arról szólt, hogy a megyében is ritka az olyan tűzoltó egyesület, mely 130 éves és a mai napig aktívan működik.

Az ünnepség alkalmából az önkormányzat elismerést adott az egyesületnek. A program során oklevelek átadására is sor került, 10 éves Letenye ÖTE tagságáért jubileumi elismerő oklevelet vehetett át Bíró László és Kiss Imréné. A mintegy 60 tagú letenyei egyesület vasárnap egy ifjúsági és egy felnőtt önkéntes tűzoltót is soraiba fogadott.

Címkék#Letenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!