Letenye

2017.01.22. 16:15

15. alkalommal szervezték meg a Vince-napi pincejárást Letenyén

Letenye - A településen működő Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete szombaton 15. alkalommal szervezte meg a hagyományos Vince-napi pincejárást.

Mirkó Imre

Somogyi András, a civil szervezet elnöke, egyben Letenye alpolgármestere lapunknak a helyszínen elmondta: az idén Bedő Ferenc Béci-hegyi pincéje volt az első állomás, ahol a gazda jófajta pálinkákkal, borokkal, harapnivalóval várta a pincejárók népes táborát. A pincejárás során mindig egyesületi tagok hegyi hajlékait, pincéit keresik fel a szép téli időben, ahol sor kerül a Vince-napi vesszővágásra és a szőlővessző szentelésére is.

Vince napján úgynevezett Vince-vesszőt vágnak, amit vízbe állítanak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés. Az időjárás is meghatározó volt, például szép, napos idő esetén jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont rossz termést jósoltak - hallottuk a helyszínen. Mivel szombaton jó idő volt, ezért jó termés várható az idén, mondták a gazdák.

Farkas Károly plébános (balról), Bedő Ferenc házigazda, Kuprivecz József letenyei borász, Bernáth Tibor, Cserszegtomaj díszpolgára, borász és Somogyi András egyesületi elnök koccint Fotó: Mirkó Imre

A letenyei pincejárásra az egyesületi tagokon túl eljöttek a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai Keszthelyről és Gyenesdiásról, jelen voltak a keszthelyi és a letenyei borbarát hölgyek, s mint mindig, most is nemzetközivé vált a rendezvény, mert Szlovéniából megérkeztek a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének képviselői is, ugyanakkor jelen volt Simon Zoltán, a Zala Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is.

Bedő Ferenc pincéjénél - miután a gazda elvégezte a szőlőmetszést -, Farkas Károly letenyei plébános szentelte meg a szőlővesszőt és áldást mondott a pincejárás résztvevőire is.

A csapat ezt követően Kozári Attila Béci-hegyi, valamint Hóbor Károly Zajki-hegyi pincéjénél tett látogatást, majd a végcél a szépen karbantartott, nádfedeles boronapince volt, ahol köszöntötte a jelenlévőket Farkas Szilárd letenyei polgármester, és finom ebéddel várták a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!