Letenye

2017.05.25. 18:31

Baleseti kockázatok ellen, tapasztalattal

LETENYE A nyári időszakban jelentősen megnő a tranzitforgalom az M7-es autópályán és a hozzá kapcsolódó M70-es autóúton, ami fokozott baleseti kockázatot von maga után.

Gyuricza Ferenc

Emiatt tartott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön a társszervekkel - a rendőrséggel, a mentőkkel és a közútkezelővel -, valamint a Le-Ko Kft. különleges műszaki mentőbázisával közösen egy úgynevezett katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot.

A gyakorlat helyszínéül az autópálya és autóút csatlakozási pontját választották, azt a veszélyzónát, ahol a kétsávos út egysávosra szűkül. A szituáció szerint egy veszélyes anyagot szállító kamion egy autóbusszal ütközött, s egy személyautó is beléjük rohant. A balesetnek egy halálos áldozata, illetve nyolc különböző fokú sérültje volt.

- Az összetett katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot azért szerveztük meg, mert az idegenforgalmi hónapok alatt a teher- és személyforgalom megnövekedése miatt balesetekkel is számolnia kell a katasztrófavédelemnek - mondta lapunknak Cseresznyés Dániel főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. - A fő cél az volt, hogy a kollégák a gyakorlat során olyan tapasztalatokra tegyenek szert, amelyeknek köszönhetően a baleseteket még szakszerűbben el tudják hárítani.

A gyakorlaton a katasztrófavédelem részéről a nagykanizsai, zalakarosi, lenti, zalaegerszegi és pacsai tűzoltók, illetve a műveleti szolgálat és a mobil labor munkatársai vettek részt, összesen több mint harmincan. Ehhez jöttek még a társszervek erői, így a baleset felszámolásában mintegy ötven személy működött közre. Cseresznyés Dániel azt is elmondta, ez a személyi állomány a hozzá tartozó műszaki felszereléssel együtt nem a gyakorlatnak szól, a szituáció határozza meg a bevetésre kerülő erők nagyságát, s ezúttal ekkora volt indokolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!