Letenye

2016.08.04. 14:20

Ki veszi magára a terhet? - A lakóközösségek számára nem mindig evidens a közös képviselő léte

Letenye – Ha van, gyakran szidás a jussa, de ha nincs, csak egy helyben toporog a társasházi lakóközösség. Sokan bele se gondolnak, milyen fontos szerepe lehet egy precíz, becsületes, agilis közös képviselőnek.

Horváth-Balogh Attila

A letenyei Béke utca 2. lakói viszont már láthatják, érzékelhetik ennek jelentőségét, hiszen a közös képviselő munkájának is nagyban köszönhető, hogy önerőből megújult a társasház, s hogy jelentős, közel 50 százalékos energiamegtakarítás realizálható a fejlesztés révén. Kulcsszerep tehát a közös képviselőé, ám Letenyén egyelőre nem sokan vállalkoznak a feladatra, s a megye más kisebb városaiban sem mindenütt rózsás a helyzet. Hogy a hozzáállás változzon, egy, a  környezettudatosság erősítését zászlajára tűző vállalkozás előadássorozatot szervezett a határ menti városban.

– A társasházban élők számára mindig kihívás, hogy az épület kora, állaga egy idő után kívánja a korszerűsítést – bocsátotta előre Varga Zoltán, az IMRO DDKK – Nonprofit Kft. társasház-specialistája. – Az energiatakarékosság pedig az épületek korától függetlenül is napirenden van a pályázatok terén. – Az a tapasztalatunk, hogy a pályázatokra és a kivitelezői munkálatok végrehajtásának levezénylésére a lakóközösségek nem állnak készen – folytatta Varga Zoltán. – Ezért Farkas Szilárd polgármesterrel történő megbeszéléseink során felmerült bennünk, hogy a lakóközösségek tagjainak szervezzünk egy ingyenes tréninget, ahol többek közt arról beszélgettünk, hogy mi az értelme egy társasházban az alapító okiratnak, vagy a  működési szabályzatnak. Azt próbáltuk hangsúlyozni, hogy ezek nem a szükséges rossz kategóriájába tartoznak, hanem a társasház életképességének alapját adják. A sorozat egyfajta próbavállalkozás volt a társasházak érdekében, amiben Letenye és Farkas Szilárd polgármester úttörő szerepet vállalt.

Farkas Szilárd és Varga Zoltán az első, Letenyén megszépült társasház előtt

Varga Zoltán azt is mondta: nem evidens minden társasházi lakóközösség számára, hogy legyen egy közös képviselőjük, aki viszi előre az ügyeket. Ennek oka a szakember szerint az a fajta gondolkodás, hogy jó volt ez 25 éve, jó lesz most is. S  a lakók közt is nehezen találni olyan embert, aki szívvel-lélekkel végezné ezt a munkát.

– A lakók közös képviselő híján nem mernek belevágni egy nagyberuházás megvalósításába – hallottuk Farkas Szilárdtól. – Azt reméljük, ez ügyben lesznek pozitív változások a jövőben, amit  a képviselőtestület is támogat, hisz' az az érdekünk, hogy a város szépüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!