Lóerő

2010.10.15. 10:58

Készüljünk a csúszásra!

Nemcsak a relatív gyorshajtás, hanem a túlzott óvatosság is veszélyhelyzetet teremthet. Ez ilyenkor, őszi-téli időjárási viszonyok közepette főleg igaz, mondja Popovics László kanizsai raliversenyző.

Horváth-Balogh Attila

Popovics László leszögezte: a hideg őszi esőzések beköszöntével hamar megcsúszhatunk járművünkkel. Ha azt érzékeljük, hogy a szokásosnál hamarabb kezd el dolgozni blokkolásgátlónk, vegyünk vissza a tempóból. De hogy mégis felkészülhessünk az ilyen szituációkra is, érdemes üres úton – ahol másokat nem veszélyeztetünk – kipróbálni az autót, hogy mekkora szakaszon tudunk vele megállni. Ez azért is fontos, hogy képesek legyünk biztonsággal közlekedni a csúszós úton is, mert a bizonytalankodás legalább annyira rossz, mint a túlzott magabiztosság, a vagánykodás. A túl lassan haladó autós, mint a vörös posztó a bikát, előzésre készteti a mögötte haladót, ami a nem megfelelő pillanat megválasztása esetén balesetveszély forrása lehet.


Mi ne az előttünk haladó sebességéhez igazítsuk a tempónkat, mert lehet, hogy az ő kocsija jobb gumival, modernebb futóművel szerelt, s a menet-stabilizátora képes kezelni olyan helyzetet, aminél mi már megpördülünk. Ha valaki nagyon nyomul mögöttünk, jobb, ha hagyjuk elmenni – ez persze igaz egész évben.

S még valami: tartsunk esőkabátot az autóban, mert előfordulhat, hogy szakadó esőben kell kereket cserélnünk. Az utasteret melegítsük be, ne üljünk nagykabátban a volán mögé, mert a vastag ruha vészhelyzetben akadályozza a gyors kormányreakciót.

Popovics László a gumival kapcsolatban még annyit jegyzett meg: létfontosságú a megfelelő mélységű mintázat. Szakember tanácsa: ha lehet, ne vegyünk névtelen márkákat. Ezek összetételük miatt kevéssé képesek megküzdeni a hideggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!