Lóerő

2013.01.31. 22:17

Zajra köteleznék a csendesen suhanó autókat

Zajra köteleznék az elektromos és hibrid járműveket a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Az elképzelés szerint meghatároznának azt a minimális zajszintet, melyet az elektromos és a tisztán elektromos üzemben is használható hibrideknek tennének kötelezővé, hogy így védjék a gyalogosokat és bringásokat a némán közlekedő autóktól. E szerint minden elektromos járművet, autót, teherautót, buszt és motorkerékpárt is fel kellene szerelni berendezéssel, ami lassú haladásnál egyértelműen közlekedő járműhöz társítható zaj bocsát ki. Ezzel megakadályozza, hogy vakok, gyengén látók véletlenül kilépjenek a hangtalan járművek elé. Egyes autógyártók már maguk is bevezettek ilyen lépéseket: a 2012-es modellévtől kezdve az összes, Egyesült Államokban forgalmazott Prius-verzió suhogó hangot ad ki 25 km/h-s sebesség alatt, és a Leaf is finom surrogással hívja fel magára a figyelmet 29 km/h-s sebességig, utóbbinál a hang egyetlen gombnyomással elhallgattatható. Az Amperába mérsékelt hangerejű gyalogosfigyelmeztető kürtöt szereltek, tehát egyelőre nincs egységes álláspont a gyártók között ebben a kérdésben.

Az NHTSA javaslata sem tenné egységessé a hangzást, hanem lehetővé tenné a gyártók számára, hogy az eltérő modellek és típusok eltérő hangot adhassanak ki. A berendezés plusz költségét körülbelül 30 dollárra teszik, a vezető akaratától függetlenül, automatikusan kellene működnie, és a közlekedés érintett szereplőinek védelmében kikapcsolhatatlanok lennének.

Még 2011-ben készült egy tanulmány, amely megállapította, hogy a némán gördülő hibrid autók esetében 20%-kal nagyobb az esélye a gyalogossal történő ütközésnek, mint a belsőégésű motorral hajtottak esetében. Az amerikai autógyártók szövetsége évek óta dolgozik együtt látássérült emberekkel foglalkozó szervezetekkel és az NHTSA-val a probléma megoldásán, és igyekeznek hatékony és igazságos szabályokat kialakítani. Az NHTSA javaslatát most értékelik a kérdésben érintett autógyártók, most 60 napjuk van arra, hogy kommentálják és kiegészítésekkel lássák el azt, mielőtt kialakítják a törvényjavaslat végleges szövegét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!