Lóerő

2013.12.12. 12:30

Hodola Richárd a terepmotorozás bajnoka

Zalaegerszeg - Hodola Richárd megyeszékhelyi terepmotoros tavalyi Európa-bajnoki bronzérme után most újabb mérföldkőhöz érkezett: 2013-ban megnyerte a sportág magyar bajnokságát. És készül új irányt szabni a pályafutásának.

Varga Andor

- Ez az első magyar bajnoki címem, nagyon boldog vagyok - kezdte Hodola Richárd. - Ugyanakkor van bennem hiányérzet, mert az elsőség sajnos csonka szezon végén lett az enyém. Négy verseny volt összesen az évben, az első kettőt megnyertem, Romániában kiestem, a pápai Hungarian Baján pedig a második helyen értem célba. A helyezések tehát szépek, de tudni kell, hogy a viadalokon nincsenek százasával a motorok, a hazai mezőny sajnos meglehetősen szűk. Pár éve, amikor elkezdtem indulni ezeken a viadalokon, fejlődőben volt a szakág a terepralin belül, sokszor motorosból volt a legtöbb. Azóta a válság is apasztotta a mezőnyt, illetve a szövetségben zajló torzsalkodások sem használtak neki.

Van azért pozitívabb megközelítése is a sikernek: Hodola Richárd mögött Somfai Mátyás szorult a második helyre a sorozatban, a címvédő, aki sokkal jobb lehetőségek között motorozik.

Hodola Richárd a romániai versenyen. Úgy irányt vesz az élete?


- Ő megteheti, hogy minden idejét a sportnak szenteli, rengeteget edz, többször heteket készült észak-afrikai terepeken, és indul a következő Dakar Ralin - folytatta a bajnok. - Én munka mellett motorozok, próbálok egyeztetni két olyan tevékenységet, amik egyaránt egész embert kívánnának. Közben nem is fiatalodok, úgyhogy lassan válaszúthoz érkezem: lehet, hogy vissza kell vennem a sportból a civil élet rovására.

Hodola Richárd elmúlt éve egyébként egy olaszországi Európa-bajnoki futammal, és az ott elért 5. hellyel teljes.

- Nyugaton a terepmotorozás szemlátomást túljutott a válságos éveken, egyre több a versenyző, és (a rendezés szempontjából is) egyre színvonalasabbak a viadalok fogalmazott a zalai sportember. Ez viszont azt is jelenti, hogy azokban a mezőnyökben magyar amatőrként pláne kevés esély van labdába rúgni. Nyugaton a legjobb motorosok a terepraliban indulnak, míg nálunk a motokrossz és az enduro is megosztja az erőket. Mindez egy kicsit szomorúvá tesz, de ettől függetlenül mindig nagyon büszkén fogok erre az évre, és erre a magyar bajnoki címre visszagondolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!