Lóerő

2015.05.28. 13:36

Napelemes kerékpár: átlagosan 30-40 kilométer megtételére elegendő

Nagykanizsa - Bolhapiacon beszerzett alkatrészekből, napelem és speciális kevlár szövésű gumi felhasználásával kerékpárból és olcsó kínai elektromos motorból összeszerelt érdekes öszvért hajt Gráner József.

Benedek Bálint

A televízió-szerelő szakmával rendelkező férfi műszaki beállítottsága révén számos egyedi ötlettel rukkolt már elő.

Szörnyszülött. Az első szó, ami eszünkbe jutott, amikor fotós kollégámmal megpillantottuk a szerkezetet. Jobban megvizsgálva a gépet, hamar kiderült, a rengeteg praktikus eszközzel felszerelt kétkerekű egyedisége. Gráner József műhelyének egyik szegletében több mint tíz éven keresztül porosodott az a mountain bike, ami néhány hónap alatt teljesen átalakult.

– Persze kellett hozzá nagy adag technika iránti rajongás, no meg ócska és olcsó kínai robogó nyolcezer forintért a bolhapiacról – mesélte a tulajdonos. – A motorról a 23 amperes zselés akkumulátort használtam, a többit a lomtalanításkor kihajítottam.

Gráner József a házilag elektromossá alakított mountainbike-kal

A férfi itt nem állt meg, a lendületesebb haladáshoz a dörzshajtást választotta, melynek lényege, hogy a két tengelyre egy-egy hengeres tárcsát erősítenek, majd palástjukat egymáshoz szorítva a súrlódás segítségével a forgó mozgás és a nyomaték átvihető a másik tengelyre. Az ötlet megvalósításához több verziót is kipróbált, a kísérletezés közepette előfordult, hogy a gumi repedt szét, máskor pedig néhány hajtástól a vasból készült anyag csorbult ki. Végül rátalált a rendkívül tartós kevlárral átszőtt gumira valamint esztergált egyedi tárcsát, mely strapabíróvá teszi a 35 kilogrammos kerékpárt.

– A hátsó csomagtartó helyére napelem került, ami az akkumulátorok segítségével legalább 30-40 kilométeren keresztül biztosítja a töltést – mesélte József. – Az emelkedőket könnyedén veszi, átlagosan 25 kilométeres sebesség elérésére képes, a lejtős részeken pedig visszatölt, ha pedig napsütés is éri, akkor nincs probléma. A szerkezetben az a szenzációs, hogy töltés nélkül úgy viselkedik, mint egy normál kerékpár, tehát sebességet váltogatva könnyedén lehet tekerni.

A hátsó csomagtartó helyére az áramot termelő napelem került. Fotó: Gergely Szilárd

Talán a csillogó, színes LED fényekkel ellátott megerősített alumíniumváz is közrejátszik abban, hogy szinte állandóan megfordulnak a járgány után, általában az autók lassítanak vagy dudálnak. Azért, hogy teljes legyen a kép, József indexet, dudát, visszapillantó tükröt, számítógépet, de még mini hangfalat is erősített a kétkerekűre.

– A kerékpáron egyesítettem a puszta erőt és a környezetbarát technológiát – tette hozzá Gráner József. – Kiváló játék volt az alkatrészekkel, korábban hasonló technikával felújítottam egy motort, most szintén ritkaságnak számító elektrosztatikus fejhallgató elkészítésén dolgozom.

Gráner József bolhapiac iránti rajongásának köszönheti gyűjteményét fényképezőgépekből, 40-félét őriz otthon. Ezenkívül németországi látogatásakor kiárusításon vásárolta meg a világ legnagyobb izzóját, mely 15 (!) ezer wattos. Multiplex mozikban használják, 600 négyzetméteres vászon megvilágítására képes. A filmszínházak iránti rajongása érthető, speciális saját fejlesztésű háromdimenziós mini mozijában hazai településekről 3-5 perces filmeket láthat a néző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!