Lóerő

2015.08.13. 12:21

A komári Columbus - Az öreg kombájn ma is föld(rész)eket hódít meg

Zalakomár - Columbus, az öreg kombájn névadójához illőn kisebb-nagyobb föld(rész)ek meghódítója még ma is. Habár már túl van az ötvenen, engedelmesen dolgozik és zokszó nélkül falja a kalászokat.

Horváth-Balogh Attila

Az 1962-ben gyártott kombájn gazdája a fiatal zalakomári férfi, Farkas László, aki már többször szerepelt lapunk hasábjain. Egyszer veterán Steyr traktort újított fel, máskor régi lovas gabonavetőgépet alakított át traktorral működtethetővé. Legújabb szerzeménye két matuzsálemi korú kombájn, melyek közül az egyik nagyon is aktív még, hiszen aratni jár vele. A Claas Columbus ahogy mondani szokták pöccre indul.

Érthető büszkeséggel foglal helyet a kombájn vezetőállásában Farkas László

- A gépet egy öreg bácsitól tudtam megvásárolni, aki már nem használta, 10 évig állt a kombájn - bocsátotta előre Laci. - A Claas Columbust egy 55 lóerős, 2600 köbcentis dízelmotor hajtja, mely még kiváló állapotban van, minimális forgatás után indul. A vágóasztal 1,8 méter széles, a motollával szabályozható, hogy mennyi szalmát húzzon be a felhordó csigához. A kormánymű még nem szervós, mechanikus, de így is könnyen terelgethető a kombájnoknál megszokott módon hátsó kerék kormányzású erőgép. Sebességváltója három előre és egy hátra fokozatot tud .

A betakarítógép lelke a sok-sok tárcsa és ékszíj

S ha már itt tartunk: a mechanikus szó a kombájn egészére igaz, elektronika csak a legszükségesebb mértékben van, és ennek Farkas László nagyon örül. Mégpedig azért, mert ennek köszönhetően a meghibásodások többsége könnyen és viszonylag gyorsan elhárítható, ellentétben a modern kor monstrumaival, melyeknél gyakran éppen a túlbonyolított elektronika okozza a legtöbb problémát.

- A festése még eredeti gyári, ezen egyelőre nem is akarok változtatni - árulta el a büszke tulajdonos. - A kombájn magtartályába 4 és fél mázsa gabona fér, az ürítés ékszíjhajtással történik.

A kombájnnal járt a kötelező poroltó, mely szintén nem mai szerkezet, de ahogy Laci mutatja, még kiválóan működik Fotó: Szakony Attila

Farkas László szerint a kombájn nagy erénye, hogy nem töri a szemeket és nem is szórja szét a szalmával, ami bizony, sok mai társáról sem mondható el. Csak kalászos gabona aratható vele, kukorica nem, ugyanis ennél a típusnál még nem lehetett cserélni a vágóasztalt.

Ami ebben a hőségben a legszembetűnőbb: a kombájnon nincs kabin, de még napfényvédő tető se. Laci tapasztalatai szerint erre a problémára a legegyszerűbb megoldás a szalmakalap és ásványvíz. Egyszerű megoldás az egyszerű kombájnhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!