Lóerő

2015.09.03. 18:14

Hetente többször gyakorol a Rétsági Riders két tagja

Gutorfölde - Az adrenalin és benzingőz gyermekkoruk óta tartó imádata kovácsolja kiváló csapattá a Rétság Riders ifjú tagjait, akik nemrég Gutorföldén a falunapon akrobatikus utcai motoros show-val szórakoztatták a nézőket.

Kósa Róbert

A benzingőz és a rock jegyében második alkalommal tartották meg Gutorföldén a motorosok találkozóját, melyre ez alkalommal is számos résztvevő érkezett a megye minden pontjáról.

Az esti programok idei leglátványosabb eleme a Rétság Riders előadásában bemutatott, pirotechnikai elemekkel tűzdelt, utcai motoros más néven stunt rider, merész motoros show volt.

A csapat tagjai, Jobbágyi Pepe Péter és Balla Balázs gyerekkoruk óta jó barátok és a kétkerekűekkel való ügyeskedés közös szeretete is erre az időszakra vezethető vissza.

- Balázzsal iskolás korunkban kezdett el érdekelni minket a kétkerekű akrobatika. Az első mutatványokat még kerékpáron tanultuk meg, majd később már robogóval folytattuk és fokozatosan álltunk át egyre nagyobb teljesítményű motorra. 2008-óta igazolt versenyzőként veszünk részt a hazai megmérettetéseken - mesélte Jobbágy Péter a kezdetekről.

- Jelenleg egy átépített Honda CBR 600 F2-es motorkerékpárt használok a bemutatón. Különlegessége, hogy az országban ez az egyetlen karburátorral szerelt példány ebből a típusból. Balázs pedig 127 lóerős Kawasaki ZX 636 alapjaira építette fel a saját motorját, amin az enyémhez hasonlóan számos módosítást kellett elvégeznünk, hogy alkalmas legyen a bemutatón való használatra - magyarázta.

Jobbágyi Péter azt is elmondta, ezek a járművek nem alkalmasak és nem is vehetnek részt közúti forgalomban, mivel az átépítések során minden világító- és jelzőberendezést leszereltek róluk és a forgalomban nem használható változtatásokkal vannak felszerelve.

- A stunt rider motorok egyik lényeges módosítása a bukókeret, ami a motor védelmét szolgálja. Másik változtatás a fékrendszert érinti, mivel nemcsak sokkal erősebb fékekre van szükségünk, de a hátsó féket a kormányról lehet szabályozni, hogy a mutatványok során azt a kereket is tudjuk fékezni. Ezenfelül az olajozáson is változtatnunk kellett, mivel a motor sokat van függőleges helyzetben, illetve a vázat is több helyen meg kellett erősítenünk a fokozott igénybevétel miatt mondta Balla Balázs az általános módosítások kapcsán.

Ezeken felül mindenkinek a csak pénztárcája és a fantáziája szab határt, mennyire tudja egyedire szabni a saját gépét tette hozzá.

A mutatványok közel sem veszélytelenek, ezért a fiúk hetente több alkalommal is gyakorolják a trükköket, amit a váratlan balesetek miatt megfelelő bukótérrel rendelkező pályán szoktak végezni. Komoly balesetük eddig még szerencsére nem volt, de azt mondják mindketten jártak már kórházban sérülés miatt. Hozzáteszik, a biztonság mindennél fontosabb az előadásaik során, ezért csak komoly védőfelszerelésben ülnek motorra. Ebbe beltartozik a jó minőségű sisak, a gerinc-, térd-, könyökvédő. Mivel az utcai motoros ruházat elég kötött, ezért ők inkább könnyű mozgást lehetővé tevő öltözékben lépnek fel, amely alatt ott vannak a a komolyabb sérüléseket megelőző protektorok.

- Sötétben motorozni a korlátozott látási viszonyok miatt több veszélyt rejt magában, ezért az esti show ezúttal nagyobb figyelmet is igényelt - mondta az műsor kapcsán Péter - Idén látványos show-t hoztunk, amit számos pirotechnikai elemmel tettünk még izgalmasabbá. Reméljük jövőre újra találkozhatunk az itteni közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!