Lóerő

2017.06.09. 13:12

A Zero prototípusa a kamikazék száguldó gépe volt

NAGYKANIZSA - Egy szürke délután Gulyás Béla veteránautó-építő fiatalember – egyéb elfoglaltság híján – tévénézéssel múlatta az időt.

Szabó Zsófia

A csatornák közti tallózás során érdekes, történelmi filmre bukkant, amely az egykori, japán kamikazékról szólt. Azokról a pilótákról, akik a második világháborúban önmaguk életét feláldozva mértek csapást az ellenség flottáira. Különleges gépeikről, az A6M Zerokról, amik Pearl Harbornál kaptak nagy szerepet, szintén híresek voltak e férfiak.

 

Gulyás Béla gyűjteménye újabb, pedálos játékrepülővel bővült Fotó: Szabó Zsófia

Gulyás Bélát is lenyűgözték a cikázó repülők. Annyira, hogy a már meglévő, lábbal hajtható pedálos autói mellé, melyeket előszeretettel „legózgat” szabadidejében, úgy gondolta, kellene egy mini, „égi jármű is”.

– A négykerekűek építésében már szereztem némi rutint, így mondhatni nem volt nehéz összehozni az eredeti japán repülő külcsínét megidéző Zero-t – mesélte a fiatalember. – Az alig harmincöt kilós, 0.7 milliméteres fémlemezekből álló gépet száz órányi munkával építettem fel. Modellező-oldalakon megtaláltam a méretarányos tervrajzot, az elemekhez sablont rajzoltam, majd ennek alapján elkészítettem a különböző egységeket, végül CO-hegesztővel „összevartam” őket – részletezte Béla. Elárulta: a repülő hajtását az amerikai, pedálos autókban fellelhető módon építette meg: nem csak a járgány eleje, a hátulja is fordul, ha a lurkók lavíroznak vele.

– Az orrkúp megfelelő szögének kialakítása némileg feladta a leckét – fűzte hozzá. –Azonban némi tervezés, matematikai sakkozás segített a dolgon – mosolygott a fiatalember. – Emellett az élvédőkre is nagy figyelmet fordítottam, mivel kisgyerekek hajtják a pedálos járgányokat: miattuk fő a biztonság. Legvégül pedig szép, matt fekete színt kapott, japán „felségjelzéssel” a gép – tette hozzá Béla, aki bevallotta: a palettájából hiányzik még egy kék-fehér színű, pedálos Fokker kisrepülő. Így a következő játék, amit elkészít, minden bizonnyal ilyen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!