Lóerő

2017.07.31. 16:20

Az autósok 30 százaléka köt kiegészítő biztosítást

BUDAPEST Az idei első félévben a személyautók átlagos cascódíja 77 600 forint volt, ami mindössze 2,1 százalékkal magasabb a 2016 hasonló időszakában mért 76 000 forintos szintnél, derül ki a Netrisk lapunknak küldött elemzéséből.

Zalai Hírlap

A 2,1 százalékos díjemelkedés azt mutatja: gyakorlatilag megállt a korábbi időszakok gyors díjemelkedési tendenciája: egy éve a növekedés mértéke még meghaladta a 12 százalékot. Az elmúlt félév során is azok az autósok válthattak legkedvezőbb díj mellett cascót, akik az évfordulón lecserélték szerződésüket: az ő átlagdíjuk 55 600 forint volt, ami csaknem 40 százalékkal kedvezőbb, mint az új autót vásárlók 91 700 forintos átlagos éves díja.

Beigazolódni látszik a biztosítóknak az a stratégiája, hogy egyre kedvezőbb díjú termékekkel igyekeznek a korosabb járműveket is fedezetben tartani: a casco-szerződések több mint 37 százalékát 8 évesnél idősebb autókra kötötték. Mindez azért is fontos, mert a hazai gépjárműpark átlagéletkora elérte a 14 évet.

- Kedvező fejlemény, hogy tavalyhoz képest 42-ről 51 százalékra nőtt azok aránya, akik a jóval kedvezőbb, 10 százalék/50 ezer forintos önrészt választották - magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. - A magasabb önrész ugyanis káreseménykor jobban terheli a pénztárcánkat, hiszen a biztosító kártérítésére csak az önrész szintjét meghaladó károk esetén számíthatunk.

Szintén kedvező változás, hogy míg két éve csupán a megkötött casco-szerződések ötödéhez kötöttek valamilyen kiegészítő biztosítást, 2017 első felében ez az arány elérte a 30 százalékot.

A biztosító kártérítésére csak az önrész szintjét meghaladó károk esetén számíthatunk
Fotó: Archív/Szakony Attila

A cascót kötő ügyfelek 13 százaléka bővítette fedezetét üvegkár-önrészbiztosítással, 9 százalékuk autósegély-biztosítást, 4 százalékuk valamilyen élet- vagy balesetbiztosítást kötött. Ezek mellett főként az avulásmentességet és a kölcsönjárművet biztosító termékeket választották a szerződők.

Az elérhető magasabb kedvezmény miatt a kötelező mellett immár a casco-díjakat is egyre növekvő számban fizetik ki egy összegben: az ilyen konstrukciók aránya egy év alatt 45-ről 48 százalékra emelkedett. Ez az arány ugyanakkor továbbra is jelentősen elmarad a jóval alacsonyabb átlagdíjú kgfb kapcsán tapasztalt 70 százalékos mértéktől.

Ma már a cascót csupán 26 százaléknyian fizetik be csekken. A kötelező biztosításnál ez az arány még 37 százalék, részben azon régi beidegződésnek köszönhetően, hogy a díjfizetés igazolását korábban a csekk feladóvevénye jelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!