Lóerő

2015.11.25. 12:58

Az autóversenyzés új távlata

Zalaegerszeg – Kettős céllal szervezte meg idén a Zalaegerszegi Autósport Egyesület a Racing Stars névre hallgató, hatfutamos ralikrossz sorozatot, amelyet a legfiatalabbak közt a 10 éves bagodi Szabó Bulcsú nyert meg, 8 éves öccse, Csanád előtt.

Varga Andor

Répási Róbert, a ZASE elnöke azt mondja, a szakágon belül évek óta az egyik legfőbb törekvés fiatal tehetségek felkutatása, ám a sikerek korlátozottak voltak.

– A Racing Stars sorozatban pénztárcát kímélő engedményeket tettünk – részletezte Répási Róbert. – A takarékosság egyetlen dolog rovására nem mehet: a biztonságból nem engedtünk. Bárki bármilyen saját autóval indulhatott – ha felszerelte a járművet megfelelő üléssel, biztonsági övvel, bukócsövekkel. Ám ezeket a berendezéseket nem kellett alávetni a drága homologizációs eljárásnak.

A Racing Stars sorozat szervezője és zalai legjobbjai. Balról: Répási Róbert, Szabó Bulcsú, Szabó Csanád, Vörös László, Vörösné Gyöngyösi Lívia, Lakatos Dominika Fotó: Pezzetta Umberto

A két bagodi fiatalember közül Bulcsú 1,5-ös Suzuki Ignissel, Csanád Pedig 1,6-os Opel Corsával versenyezte végig a sorozatot.

– Mindketten hatéves koruk óta vezetnek, az indíttatás apjuktól, Szilárdtól érkezett, aki abszolút autóőrült – mesélte az anyuka, Szabó Lilla. – És egyre többet szerettek volna vezetni, így jutottunk el a kustánszegi roncsderbi pályára, ahol Trabantokkal versenyeztek. Nagyon nehezen egyeztem bele. Az győzött meg, amikor az egyik versenyen láttam ripityára törni egy autót, mely azonban – a bukócsöveknek hála – a pilóta körül épen maradt.

A fiúk lelkesen mesélnek a Racing Stars sorozatról, ahol az erősebb autóknak és a gyorsabb pályának köszönhetően (a viadalokat egyaránt az ismert Veszprém megyei ralikrossz-ringen, Nyírádon bonyolították le) új távlatok nyíltak előttük. Mindketten nagyon büszkék az elmondásuk szerint kemény csatában kivívott helyezéseikre, és jövőre folytatni szeretnék. Erre Bulcsúnak lehetősége lesz a ralikrossz ob junior versenyének két futamán is, melyeken a ZASE fődíjként elindítja.

A bizonyíték, hogy a gyerekek versenye sem békés „alibiautózás”: Szabó Bulcsú pályafutásának eddigi legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a Suzuki Ignissel teljes bukfencet sikerült végrehajtania. És nem sérült meg Fotó: Facebook

– A gyerekek mellett a viadalokon a szülőnek, vagy egy általa megbízott személynek is ott kellett ülnie a kocsiban – tette hozzá Szabó Lilla. – Eleinte én utaztam Bulcsúval, de ki kellett szállnom. Nem bírtam az izgalmakat...

A Racing Stars sorozat felnőtt, de bajnokságban (már) nem induló pilótáknak is lehetőséget kínált a versenyzésre. Zalából ilyen induló volt az abszolút kategóriát is megnyerő Vörös László (Mitsubishi Lancer EVO IV), illetve a kategória-győztes Lakatos Dominika (Suzuki Ignis 1,3) és Vörösné Gyöngyösi Lívia (Mazda 323, 1,6). Kategóriájában 2. helyen végzett Szabó Szilárd (BMW 325), illetve 4. lett Zsiga Gábor (VW Golf).

Répási Róbert azt mondta: most úgy tűnik, minden érintett közös kívánsága, hogy a sorozat jövőre folytatódjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!