Lóerő

2017.06.15. 16:25

Életre kelt az MTZ - Négy évvel ezelőtt kezdődött el a traktor összerakása

NAGYKANIZSA - Stílusosan fekete füstöt eregetve indult be az az MTZ 50-es traktor, amit négy évvel ezelőtt darabokra szedtek a Cserháti Szakképző Iskola autószerelő diákjai.

Benedek Bálint

A tűzpirosra lefújt traktor immár büszkén "pöffeszkedett" a garázsban. Pedig szinte napra pontosan négy éve készített cikkünk tanúsága szerint darabjaira szedve hevert a műhely padlóján. Már akkor Bene Csabának, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatójának komoly tervei voltak a szebb napokat megélt, eredetileg tolólappal felszerelt traktorral, amely valaha egy kanizsai gyárban teljesíthetett szolgálatot.

- A fiatal autószerelők a gyakorlati órák keretében vették gondjaikba, s megkezdték a teljes rekonstrukcióját - emlékezett vissza a főigazgató. - Ausztriában a mai napig szolgálatban vannak ilyen muzeális gépek, melyek jó állapotban szolgálják a földbirtokosokat. Ring Balázs gyakorlati oktató szakértő irányításával elkezdődtek a felújítási munkálatok, melyek az iskolában végbement változások miatt a kelleténél jobban elhúzódtak. Finanszírozási gondok szerencsére nem álltak fenn, hiszen amikor alkatrészt kellett beszerezni, akkor a szakmai anyagokra rendelkezésre álló összegekből tudtuk biztosítani. Érdekes módon hiába 1964-es gyártmány, szinte még minden kapható hozzá, ráadásul itt a városban, így könnyebb dolgunk volt.

Bene Csaba hozzátette: a fényezésben egy kanizsai vállalkozó segített a tanulóknak, s végül felfrissülve megtehette első körét a traktor a Cserháti Szakképző Iskola udvarán.

A főigazgató szerint a fiatalok remekművét kiállítanák a Cserháti utcafrontján, hiszen ilyen szakköri keretek között felújított gépjármű eddig soha nem készült az intézményben. De az is elképzelhető, hogy a mezőgazdasági gépek borsfai seregszemléjén is érdemes lenne bemutatni.

Ring Balázs oktató rendkívül büszke arra, hogy az évek során ennyi autószerelő tanuló bütykölhette és csinosíthatta a traktort, melynek segítségével közelebb kerülhettek a szakmájukhoz.

- Az előírt tananyag mellett ezen a speciális szakkörön olyan tudást kaptak, amit a tankönyvekből nem lehetne megszerezni - tette hozzá a szakoktató. - A kábelek, az akkumulátor, a kormány és a dugattyúk elfáradtak az évtizedek során, ám szerencsére mindent be lehet szerezni.

A fiatalok olykor izzasztó pillanatokat éltek át, de a végső munkálatokban segédkező Kempf Martin, Mátyás Marcell, Horváth Bence és Arany Balázs rajongott a traktorért. pedig az összeszerelés is többször kihívást jelentett számukra.

- Előfordult, hogy a vezérlést rosszul raktuk össze, akkor az egészet újraterveztük, de szerencsére sikerrel jártunk - tették hozzá.

Itt-ott még csöpög belőle az olaj, de egy ilyen korú járgánynál ez normális jelenség, a lényeg, hogy mindenki büszke az MTZ-re, mely a szorgalmas "cserhátisok" jóvoltából új életet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!