Lóerő

2016.06.09. 08:54

Guruló legenda - A sikeres márka a növényápolásra is alkalmas volt

Borsfa - A legendás magyar traktormárka, a Dutra U-jelzésű szériája könnyű mezőgazdasági feladatok elvégzésére készült. Ritka az a gépgyűjtemény, amelyben az U-Dutrák többféle verziója is látható. Bánfai Zsolték borsfai gyűjteménye ezt az örömöt is megadja a látogatóknak.

Horváth-Balogh Attila

A Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület alapítói, a Bánfai-család tagjai a Dutra számos típusát gyűjtötték egybe portájukon. Bánfai Zsolt szerint igazi kuriózum, hogy a birtokukban vannak a Dutra UA, UB és UC 28-as típusok, ezek nem sok helyen láthatók egyben. Sajnos, ottjártunkkor csak az UA és az UC traktorok voltak fotózható állapotban, az UB-n még az utolsó simításokat végezték a június 25-én megrendezendő, falunappal egybekötött VI. Veterán Gép és Dutra Találkozóra készülve.

- Elsőként a Dutra UA, az UB, az UC és az UD, végül pedig az UE 28-as gördült le a gyártósorról - hallottuk Bánfai Zsolttól. - Ezeket a kéthengeres, 28 lovas, 2660 köbcentis erőgépeket könnyű mezőgazdasági munkákra, sorközművelésre, permetezésre és szállítási feladatokhoz konstruálták a Kispesti Traktorgyár tervezői. Az UA 28 típus rugózott mellső tengellyel, az UB 28 állítható nyomtávval, rugózatlan mellső csőtengellyel vontatási feladatokhoz készült, az UC 28 típust gyümölcsösök ápolásához, szállításhoz alkották meg a tervezők, ez rögzített nyomtávú rugózott mellső tengellyel, kisméretű erősen bordázott gumiabroncsokkal került forgalomba; az UD 28 típus pedig növényápolási célokra készült állítható nyomtávú hátsó kerekekkel. Ezeknek a traktoroknak továbbfejlesztett, a hazai mezőgazdasági területekre, speciális klíma- és talajviszonyaihoz igazított univerzális, négykerék-hajtású változata az UE-28 típus. Ennek fődarabjai és alkatrészei nagy arányban azonosak maradtak az U-28 alaptípus megfelelő fődarabjaival, alkatrészeivel - ebből is érzékelhető talán, mennyire jól megkomponált volt a külsőre ugyan nem annyira tetszetős, motorikusan azonban kiváló U-sorozat.

Fotó: Szakony Attila

Azt már ifjabb Bánfai Zsolttól hallottuk, hogy a képünkön látható UA és UC-gépek egy szintén veterángépes „kollégától” kerültek hozzájuk, s mivel korábban az erdőn dolgoztak, nagy igénybevételnek voltak kitéve, ezért meglehetősen rossz állapotban érkeztek meg. Teljes felújítást igényeltek, szó szerint az utolsó csavarig szét kellett szedni őket.

Érdekességük (de nevezhetjük akár optikai tuningnak is a dolgot), hogy a felújított alumínium motorblokkot nem fújták színre, mert szépen csillognak így, saját fényükben. Egyébként a gyár eredetileg azokat a gépeket hagyta meg így, amelyek kiállításra, például a BNV-re mentek. Apropó kiállítás: a legendás magyar traktorokkal találkozhatnak az érdeklődők a 25-ei VI. Veterán Gép és Dutra Találkozón is, melyre a szervezők körülbelül 100 régi traktort várnak az ország minden pontjáról.

Címkék#traktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!