Lóerő

2014.10.23. 17:10

Így készíthetjük fel autónkat a téli időszakra

Az őszi és téli hónapok teszik leginkább próbára a közlekedőket. A balesetek, megelőzése érdekében az időjárási, látási és útviszonyokhoz igazodni kell. A járművek felkészítését is időben végezzük el.

Arany Gábor

Az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, figyelmeztet a baleset-megelőzési bizottság. Az észlelhetőség hiányosságai pedig elsősorban a gyalogosokat és kerékpárosokat veszélyezteti. Ebben az időszakban megnő a követési távolság meg nem tartásából eredő koccanásos balesetek száma,

Ősszel rövidülnek a nappalok, rosszabb az idő, gyakoribbak az eső áztatta utak, köd is korlátozza a közlekedést. A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak vagy épp a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást. Ősz végén már megjelenhet a hó és a jég is. Fontos, hogy a járművezetők próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket is. Ebben az időszakban fokozottan számítani kell a zebrák , iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett áll a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor arra figyel, hogy elkerülje a tócsát. Az autósnak ezért számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé léphet.

A gépjárműveket ajánlatos már októberben átnézetni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Műszerrel ellenőriztessük a lengéscsillapítók állapotát, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A fékhatást is műszeres méréssel kell ellenőrizni.

Az őszi téli közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása. Ez ablaknyitással, a klíma használatával, megfelelő fűtéssel, száraz törlőruhákkal megszüntethető. Az izzók fényereje sokévi használat után a felére csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen rontja a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban. A pára, a köd pedig erősen rontja a távolságbecslő képességet, és a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.

Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhára, vontatókötélre, jégoldós zárolajozóra, élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni előzetesen az út és időjárási viszonyokról. Előfordulhat, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha a tömegközlekedést, például a vonatot választjuk. Utazást megelőzően érdeklődjünk az előírásokról is: a téli gumi vagy éppen a hólánc kötelező használatáról. A szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert lehet, hogy meghiúsul belépésünk az adott országba.

A biztonság alapja a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a jármű gyártója meghatározott. A nyári gumi 7 C-fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!