Lóerő

2016.12.15. 14:37

Hogyan előzzük meg a téli baleseteket?

A téli időjárási viszonyok beköszöntével szükséges, hogy megfelelő módon „téliesítsük” autónkat. Ezzel növelhetjük az élettartamát és biztonságosabban közlekedhetünk, csökkentve a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Ha rendszeresen használjuk járművünket vagy hosszabb útra készülünk fontos, hogy szem előtt tartsuk a következőket.

Ha munka után fáradtan hazaérve csak fedetlen helyre van lehetőség parkolni, nagyon hasznos lehet, ha autónk szélvédőjét letakarjuk. Másnap reggel elindulás előtt nem kell a szélvédőre fagyott hó és a jég letakarításával kezdenünk a napot.

Célszerű az ablaktörlőket felhajtani, így azok se fagynak a szélvédőhöz. Fontos, hogy figyeljünk az ablaktörlő lapátok minőségére, cseréljük le azokat, ha már elhasználódtak.

Amennyiben a téli hidegben pár perccel korábban kelünk, annyival több időt adunk autónk motorjának, hogy az felmelegedjen. Így nem csak a jegesedést szüntethetjük meg, hanem a motort is kíméljük és a leolvadt szélvédőn tökéletesen kilátunk, egyben sokkal kellemesebb érzés a meleg utastérben útnak indulni.

Érdemes a hidegindításkor a ventilátort, a hátsó ablakfűtést, a rádiót és más egyéb elektronikus rendszert kikapcsolni, mert mindez a motortól plusz energiát von el.

A hideg idő az elektromos berendezések ellensége, főként az autó akkumulátorának nem tesz jót. Állapotát könnyen ellenőrizhetjük otthon is. Kapcsoljuk fel a fényszórókat, mielőtt beindítjuk a motort. Ha a motor beindítása után fényesebben égnek a fényszórók, akkor érdemes vizsgálat alá vetni az akkumulátort.

Előfordul, hogy az ajtónyitó fogantyúk is befagynak. Ekkor öntsünk meleg, de nem forró vizet rájuk, ezáltal felolvadnak, és könnyedén nyithatók lesznek.

Autóinkba különböző típusú és fajtájú folyadékokat szükséges töltenünk. Győződjünk meg róla, hogy mind megfeleljen a téli igényeknekFontos a fagyálló ablakmosó folyadék, hogy az még véletlenül se fagyjon rá a szélvédőre, ne fagyjon bele a tartályba és a csövekbe sem. Mivel a motorolaj a hideg időben besűrűsödik, válasszunk hideg időjáráshoz való kenőanyagot, a könnyebb indítás és a motor jobb kenése érdekében.

A téli közlekedés alapvető kelléke a téli gumiabroncs. A jeges, csúszósabb utakon nagy jelentőséggel bír a gumik tapadása. A biztonságos közlekedés érdekében 7 Celsius fok alatt már téli gumival ajánlott az autókat felszerelni!

Télen autót mosni? Nem rossz gondolat! Az alapos mosás véd az útszóró só káros hatásaitól, amely a karosszérián kívül a gépkocsi többi részére sincs jó hatással.

Hosszú út előtt érdemes a fent említett óvintézkedések mellett pár plusz dolgot az autóba tenni. Alapfelszerelés legyen a jégkaparó illetve a hókaparó kefe. Hegyvidéken a hólánc is fontos lehet, de pl. Ausztriában, Szlovéniában és Szerbiában kötelező a hólánc használata, ha azt az időjárási viszonyok indokolják.

Minden esetben tartsuk az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességet, közlekedjünk óvatosan, biztonságosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!