Hogyan indítsunk hidegben? - Nem mindegy, hogy mennyi időt szánunk a motor bemelegítésére

2017. január 20., 08:30 szerző: Kelemen Attila
komment
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a nagy hidegben mivel kímélhetjük leginkább az autónk motorját elindulás előtt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ugyan attól nem kell tartanunk, hogy fagykárok miatt sérülne meg az autónk erőforrása, ám azt érdemes észben tartani, hogy a hideg-üzemben kopik leginkább. Éppen ezért, hogy ezt az elhasználódási folyamatot lerövidítsük, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

RÖVIDÍTSÜK LE A HIDEGÜZEMET!

Minél kevesebb ideig járatjuk üresben az autót, annál hálásabb lesz az a későbbiek során. Ha emelkedő(k) felé vennénk az irányt elindulást követően, abban az esetben megengedett a pár perces üresjárati üzem, hiszen ilyenkor előre tehermentesítjük az amúgy felfelé erőlködő járművünket. Nem szabály, ám az alábbi melegítési idő ajánlott: benzines autónál fél-egy perc, dízelesnél pedig egy-két perc. Természetesen ez alól kivételt jelent, ha páramentesítenünk is kell, hiszen inkább járjon egy kicsit tovább a motor, semmint az autóból való rossz kilátási viszonyok miatt érjen minket baleset.

KERÜLJÜK A PADLÓGÁZT!

A melegítés során ne nyomjuk tövig a gázt - túráztatva a motort - , hiszen az is cél, hogy minél kevésbé terheljük azt. Máskülönben kenés nélkül kap viszonylag magas fordulatot az aggregátor, aminek egyértelműen a drasztikus és gyors kopás lesz a végeredménye.

NE MEGSZOKÁSBÓL INDULJUNK!

Nem kell megvárni az optimális üzemi hőmérsékletet, ám az első terhelés előtt kíméletesen adjunk gázt! Ekkor ugyan már nem emelt fordulatszámmal üzemel a motor, ám érdemes óvatosan felváltogatni, amíg a vízhőmérő el nem éri az üzemi szintet. Mindaddig kerüljük a magas fordulatszámot! Ez a benzinmotoroknál 3 ezer fordulatot jelent percenként, míg a dízelüzemű gépkocsiknál 2500-at. Túl óvatosak se legyünk, hiszen a túlzottan alacsony fordulatszám sem éppen kedvező. Találjuk meg az arany középutat úgy nagyjából az 1500 és 2000 fordulatszám között!

NEM MENTSÉG A GARÁZS

Sokan úgy vélik, ha garázsban tartják autóikat, akkor azokat nem fenyegeti a hideg. Nos, ez tévhit, hiszen a közutakon a kemény mínuszok ugyanúgy hatnak az ilyen helyen tárolt gépkocsikra is. Ne feledjük: garázsban nem ajánlott járatni a motort!

Kelemen Attila

2017. január 20., 08:30 szerző: Kelemen Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...