Lóerő

2016.01.26. 14:23

Hogyan vezessünk ónos esőben, csúszós utakon?

A hétfőn reggelre megérkező ónos eső alaposan felforgatta sokak életét Zalaegerszegen és környékén.

Mikó-Baráth György

Az autósok sem úszták meg sajnos balesetek nélkül. Mint arról oldalunk is beszámolt, Teskánd és Boncodfölde között és a 76-os út kivezető szakaszán is autók törtek össze a jeges útviszonyok miatt.


Nyilván tuti tipp nincs arra, hogy milyen módszerrel vezessünk ilyen körülmények között, de érdeklődtünk „profiknál", hogy ők miként vélekednek erről.

A buszoknak ilyen időben is járniuk kell, s a buszsofőrök figyelme egy másodpercre sem hagyhat ki, hisz a busz sértetlenségéért és az utasok testi épségéért is felelősek. Így a több évtizedes sofőri múlttal rendelkező Kása Istvánt kérdeztük. Kiemelte, hogy minden autó más. Nem mindegy, hogy a jármű, amivel útnak indulunk, milyen fékrendszerrel és milyen váltóval rendelkezik. Úgy összegezte gondolatait: "a megállásnál és a fékezéseknél legyenek nagyon körültekintőek, a hirtelen kormánymozdulatokat pedig, amennyire lehet, kerüljék".

A sofőrök mellett talán a gépjárművezető-oktatók rendelkeznek a legnagyobb rutinnal ilyen esetekkel kapcsolatban. Így az egyik zalaegerszegi autósiskolánál dolgozó Pungor Gábor véleményét kértük ki még a kérdésben. Az ő álláspontja is sokban megegyezett Kása Istvánéval. Azaz, fő a visszafogottság és a körültekintés. A lassú tempó talán idegesítő lehet, de ahogy Pungor Gábor fogalmazott, "nem tudhatjuk, hogy az út éppen hol száraz s hol vannak jégbordák. Ha a gépjármű túl gyorsan halad, a jég miatt azonnal irányíthatatlanná válhat!"

Mindketten úgy vélték, hogy az ónos eső és a jeges útszakaszok jelentik a legveszélyesebb tényezőt az autósok számára. Így, ha nem forgalomban vagy életbevágón fontos út előtt "kap el minket" az ónos eső, talán legjobb, ha nem indulunk el a gépjárműveinkkel sem rövid, sem hosszú útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!