Lóerő

2017.01.12. 11:27

Kényelem és kímélet - Hogyan jégtelenítsük az autónkat?

Autósok legutáltabb téli elfoglaltsága a reggeli jégtelenítés. Kétféle módszer dívik: tisztítani, aztán indítani, vagy járó motor mellett kaparni, reménykedve, hogy az erőforrás hője is némileg besegít.

Arany Gábor

Nos, egyik megoldás sem túl környezetbarát. Alapjáraton lassan melegszik a motor, különösen a modern dízelek. Ha pedig elindulunk, az első kilométereken horror fogyasztással és extrém kopással számolhatunk. Ha valaki rendszeresen rövid utakra használja autóját és több évre tervez, érdemes megfontolnia az állófűtés beszerelését.

Napjainkban háromféle, elektromos, légbefúvós vagy üzemanyagkályhás rendszert haszálnak. Az első a normál vízmelegítőhöz hasonlóan működik, a hűtővízbe engedett és áram alá helyezett fűtőszál növeli a víz hőmérsékletét. Előnye, hogy olcsóbb a más rendszerű szerkezeteknél, viszont nagyon helyhez kötött, hiszen az áramot - legtöbbször hosszabbítóval - el kell juttatni hozzá.

A levegős fűtés függetlenül működik a jármű fűtőrendszerétől. Ez az utas- vagy rakteret melegíti fel, akár előre is programozható módon, ami a téli indulást teszi kényelmessé, de a motor ugyanúgy hideg marad.

Az üzemanyagkályhás állófűtések ennél azonban többre képesek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a hűtővíz és az utastér együttes fűtésére is alkalmasak. Az állófűtés a jármű üzemanyagtartályához és hűtőrendszeréhez csatlakozik. Ezek a rendszerek egy óra alatt rendszerint néhány deciliternyi üzemanyagot fogyasztanak, viszont sok-sok liternyi megtakarítás érhető el velük, hiszen a felfűtött jármű motorja már az induláskor üzemi hőmérséklethez közeli hőfokon dolgozik.

Ráadásul az állófűtés előre programozható. Az autós beállíthatja, hogy mikortól és mennyi ideig működjön a készülék, illetve hogy milyen hőfokra melegítsen. Sőt még azt is, hogy bizonyos idő után leálljon, ha mégsem indulunk el. Léteznek már olyan állófűtések is, melyeket telefonhívással is üzembe lehet helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!