Lóerő

2014.08.14. 15:40

Klíma: ajánlott ellenőrizni és fertőtleníteni

A gépkocsikban ma már szinte kötelező felszerelés a klímaberendezés, ám megfelelő működése érdekében a rendszeres ellenőrzése sem maradhat el.

Arany Gábor

A rendszeresen használt gépkocsiban évente legalább kétszer tanácsos cserélni a pollenszűrőt, ugyanis fokozatosan telítődik nedvességgel, emiatt egy idő után nem tudja ellátni feladatát. A levegő beömlőnyílásainak kitisztítása se maradjon el, mert ezeket könnyen eltömik az összegyűlő falevelek.

A klímarendszer kedvező körülményt teremthet a baktériumok, penészgombák, vírusok és egyéb mikroorganizmusok számára is. A Magyar Autóklub szervizpontjain olyan korszerű, eljárást használnak, amivel a fertőtlenítés vegyszer nélkül történik és ehhez nincs szükség a klímarendszer megbontására. A baktériumok, gombák elpusztítását ózonnal végzik a klímarendszerben és a jármű teljes belső terében. Az ózon rendkívül erős oxidáló szer, amely a tisztításkor elbomlik. Ez kiszűri a kellemetlen szagokat, így szinte teljesen megszűnik például a cigaretta okozta kellemetlen illat is.

Amíg ez lezajlik, a klíma működését is ellenőriztethetjük. A berendezésben keringő gáz ugyanis a forgó alkatrészek kenéséről is gondoskodik, ha nyomása csökken, akkor levegő és ezzel pára kerülhet be, károsodnak a tömítések is. A megfelelő töltöttség ellenőrzése a nyomás, illetve az utastérbe belépő levegő hőmérsékletének mérésével történhet. Ha már ezen túljutottunk, akkor a klíma kondenzátorára, hőcserélőjére is vessünk egy pillantást, mert a bogarakkal, levelekkel telítődött felületek nem tudják feladatukat ellátni. A kondenzátum kivezető csövét is rendszeresen tisztítani kell. Ha ez elmarad, az utastérben megjelenő víz, vagy a klíma bekapcsolása után a szélvédőn kicsapódó pára lehet a figyelmeztető jelenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!