Lóerő

2015.06.25. 13:04

Közlekedni kánikula idején

Zalaegerszeg - Itt a nyaralószezon. Egyre többen indul útnak, ezért és a változékony idő miatt a balesetek is gyakoribbak.

Arany Gábor

Ezentúl egyéb veszélyekre is számíthatunk. Az iskola végeztével több tini vezető megy ki az utakra. A tapasztalatlanságuk miatt gyakran a helyzeteket rosszul mérik fel, ami könnyen balesethez vezet. A statisztikák szerint a fiatalok a balesetek körülbelül akkora arányából részesednek, mint a többi korosztály együttesen.

A vakációs turnusváltások idején sokan indulnak útnak, ami torlódásokat, dugókat eredményez. Rontja a helyzetet, hogy az útépítések és -javítások is megszaporodnak. Az aszfaltra ilyenkor sok helyen zúzalékot szórnak, ami ugyan csúszásmentesít, de az apró kavicsok felverődése miatt megrepedhet a szélvédő, a fényszóró vagy sérülhet a fényezés.

Sok balesetet okozhat a napsütés is, ellene ezért használjunk napszemüveget, de ne túlzottan sötétet.

A jármű műszaki állapotának ellenőrzése a minimum, mielőtt nyaralni indulunk. Ha előzetesen útitervet készítünk, és tájékozódunk az időjárásról, az út- és forgalmi viszonyokról, akkor sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Jó ötlet korán indulni a dugó elkerülése érdekében, viszont ne vezessünk fáradtan. A legtöbb baleset oka, hogy a sofőr elalszik a volán mögött kora reggel. Indulás előtt aludjunk nagyot, kerüljük a nehéz ételeket és az alkohol fogyasztását. Tartsunk rendszeresen szünetet, főleg ha gyerekek is vannak az autóban. Tegyünk el nekik játékokat, könyveket, ami lefoglalja őket, és így nem zavarnak vezetés közben.

A nyár a motorosok és a biciklisek fő szezonja, rájuk az autósoknak jobban kell figyelni.

Minden közlekedőnek, de különösen a kétkerekűvel útra kelőknek érdemes néhány tanácsot megfogadni nyáron. Mindig gondoskodjunk a folyadék pótlásáról: legyen nálunk víz vagy izotóniás ital, és rendszeresen igyunk. Ne várjuk meg a szomjúságot, álljunk meg többször inni, napi 2,5-3 liter víz a minimum.

Az evést se feledjük, inkább több, kisebb adagot együnk, nehogy leessen a vércukorszintünk. Ezzel elkerülhető a hirtelen fellépő rosszullétet, ami a kétkeréken kifejezetten veszélyes lehet.

Bármennyire is hívogató a laza ruhában motorozás, soha ne induljunk el a testet védő felszerelés nélkül. Ma már mindenből lehet vásárolni kifejezetten nyári változatokat, ezek kényelmesebbé teszik a melegben utazást és életet menthetnek.

Ha úgy érezzük, már nem bírható a hőség, álljunk félre. A haj bevizezés, az arc megmosása sokat segít. A pár perces megállás pedig nem jelent nagy veszteséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!