Lóerő

2016.05.12. 16:42

Kvyat helyett Verstappen

Néhány meggondolatlan manőverért már sokakat páros lábbal ki lehetett volna rúgni bizonyos Forma 1-es istállóktól.

Benedek Bálint

A száguldó cirkuszért rajongók bizonyára még jól emlékeznek arra az esetre, amikor 2010-ben Vettel és az azóta visszavonult ausztrál Mark Webber Törökországban egymás mellé érve összeakadt. Persze a csapaton belüli kakaskodás akkor nagy port vert fel, ám valahogy senki sem gondolt arra, hogy az ausztrált – versenyhelyzetben hozott rossz döntés miatt – nemes egyszerűséggel lefokozza. De nézzünk vissza még korábbra. Az 1998-ban, a belgiumi Spa pályáján szakadó esőben a futamot meggyőző előnnyel vezető, Michael Schumacher a vízfüggönyben egy lekörözés alkalmából hátulról eltrafálta Coulthard McLaren-jét. Az ütközéstől a világbajnok Ferrarijának első kereke a felfüggesztéssel együtt leszakadt, így a futam számára véget ért. A garázsba érve a német nehezen emésztette meg a történteket, és ha a szerelők nem fogják vissza, bizony bunyóval vett volna elégtételt. Események, melyek után nem hullottak – indokolatlanul – fejek.

Azonban, ami az orosz Daniil Kvyattal történt, párját ritkítja. A sztorit szinte már mindenki ismeri, az orosz nagydíjon a rajt után a hazaiak „red-bullos” pilótája kétszer ütközött Vettellel, a német világbajnok a másodikat követően kipördült és a falnak csapódva fel kellett adnia a viadalt. A vétkes orosz a sportbíróktól megkapta és letöltötte a büntetést. S, ha ez nem lett volna elég, a csapat vezetése egyszerűen kicserélte a fiókgárda Torro Rosso-nál versenyző, 18 éves holland Max Verstappenre. Persze megtehetik, hiszen a vállalatóriás berkein belül cselekednek, de akkor is bicskanyitogató, hogy ily’ módon beleszólnak a világbajnokság alakulásába. Az ifjú Max valóban kivételes tehetség, remek előzéseivel általában feldobta a középmezőny csatáit. Azonban joggal merülhet fel a kérdés a szurkolókban: mi a garancia arra, hogy éppen a hét végén soron következő spanyol nagydíjon nem ütközik-e valamelyik élversenyzővel. Persze a kérdés költői, de a versenybalesetek többsége szinte elkerülhetetlen. Ettől függetlenül azért reménykedünk benne, hogy Kvyat korábbi istállójában is „odacsap” az asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!