Lóerő

2016.10.20. 18:20

Nem érdemes kockáztatni: kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vezetők kiszűrésére

Az ősz beköszöntével a megváltozott útviszonyok és látási körülmények jelentik a fő veszélyforrást a közúti közlekedésben.

Arany Gábor

- A közlekedés legsérülékenyebb résztvevői, a gyalogosok és kerékpárosok számára különösen ajánlott a láthatóságot javító felszerelések használata azokban az esetekben is, amikor egyébként a KRESZ nem írja elő számukra - kezdte Anti András alezredes.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője lassúbb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetésre kérte a közlekedés résztvevőit. A kerékpárosok biztonságához a láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul.

Az őszi-téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni, hogy a csapadéktól vagy épp a lehulló falevelektől csúszóssá váló úton a járművek fékútja jelentősen megnövekedhet.

A járművezetőkkel szembeni összes rendőri intézkedéskor alkalmazzák az alkoholszondát Fotó: shutterstock

- Nem feledkezhetünk meg arról, hogy továbbra is gondot okoz a megyében az ittas járművezetés. Ez minden tizedik közlekedési balesetben szerepet játszott. Legjobb módszer a megelőzés. Válasszunk más közlekedési eszközt, kérjünk meg ismerőst az autónk vezetésére vagy mondjunk le az utazásról, ha a pohárnak nem sikerült ellenállni. A főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére, ezért a járművezetőkkel szembeni összes rendőri intézkedéskor alkalmazzák az alkoholszondát. Ezenkívül rendszeresek a kitereléses ellenőrzések is, amikor minden megállított jármű vezetőjét megszondáztatják a kollégáink - mondta.

A tét nagy a balesetek fokozott kockázatán túlmenően is. Már az enyhébb fokú ittasság is sokba kerülhet, de ha a járművezető szervezetében a véralkohol-koncentráció eléri 0,50 gramm/litert, az már bűncselekmény. Ez akár több százezer forint pénzbüntetést érhet. A járművezetéstől eltiltás egy hónaptól tíz évig terjedhet, vagy végleges lehet. A kötelező utánképzés pedig az egy hónapos eltiltással is együtt járhat már, ennek díja pedig tetemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!