Lóerő

2017.07.20. 15:15

Nem tolerálják a tanulókat se? - Mindenki siet, sokan türelmetlenek az utakon, pár másodpercért képesek dühöngeni

ZALAEGERSZEG - Aki járművet vezet, az biztos, hogy egyszer volt tanuló is, ám a jogosítvány megszerzése után erről sokan nagyon hamar megfeledkeznek.

Arany Gábor

Erről a nem túl szívderítő tapasztalatról gépjárműoktatók számoltak be. Az sem ritka, hogy már-már fizikai atrocitások érik a tanulókocsiban ülőket. Egy ilyen esetet osztott meg velünk Horváth László, aki 41 éve oktat gépjárművezetést.

- A tanulóvezetővel az egerszegi Gasparich úton az Ola utca felé tartottunk, amikor a jelzőlámpa sárgára váltott - idézte fel a 72 éves Horváth László. - Ekkor hirtelen fékezés nélkül lassítva a felfestett vonal előtt megálltunk. A mögöttünk érkező személygépkocsi vezetője erre hosszú ideig tartó erős dudálásba kezdett. Arra a kérdésemre, hogy mi a problémája, letegezve azt kiabálta, ezzel a bénával még a rutinpályán kell gyakorolni, nem tudsz te oktatni se, mert a jelzőlámpa sárga jelzésen át kell még menni. Miután szabad jelzést kaptunk, az áruház parkolójába indultunk, hogy ott gyakoroljunk. A személyautós megelőzött minket, és a parkoló keleti oldalában megállt. Mi pedig a tőle távolabbi részebe kanyarodtunk, és leálltunk, hogy elkezdjük a gyakorlatot. A lámpánál velünk kiabáló autós, ekkor hozzánk sietett, feltépte mellettem az ajtót, amit szerencsére sikerült a kezéből visszarántani és gyorsan bezárni. Pár pillanat után a feldühödött férfi távozott. A tanulóm remegett az ijedségtől. Ez már nem véleménynyilvánítás, hanem garázdaság, ezért feljelentést tettem az autós ellen - ért a történet végére.

 

Ha azt hinném, az ilyen eset ritka, ezt a vélekedésemet az egerszegi MTM autósiskola vezetője Takács Éva és tanára, az 1995 óta oktató Takács Péter eloszlatja.

- Évről évre növekszik a forgalom, aminek a ritmusát a kezdők számára nehéz felvenni - fogalmazott Takács Péter. - Az élet megváltozott ritmusa megjelenik a közlekedésben is. Mindenki siet, sokan türelmetlenek az utakon, ráadásul egyre kevésbé tolerálják a tanulókat. Pár másodpercért képesek dühöngeni: miért pont előttem megy lassan, miért pont most kell parkolnia, mert ezzel feltartja a többieket, pedig hát ezt is valahol meg kell tanulni - mondta.

- Sokan nem is rejtik véka alá a véleményüket, rákiabálnak az oktatóra, hogy rosszul tanít, számon kérik az általuk helyesnek vélt szabályokat, mint például a sárga lámpa előtti megállást. Márpedig az oktatóink a szabályok betartásával tanítanak, de úgy tűnik, ez is sokakat zavar - kapcsolódott be Takács Éva a beszélgetésbe. - Dudálnak,villogtatnak, beintenek, az hiszik, hogy ezzel gyorsabb tempóra tudják ösztönözni a tanulót, pedig ezzel csak rontanak a helyzeten. Az ilyen türelmetlen autósok elfelejtik, hogy a tanulónak azt kell elsajátítani, amit a többi, gyakorlott közlekedő már évek óta tud, de nem lehet elvárni tőle azonnal ugyanazt a készséget. Ráadásul miközben az oktató a szabályok betartását sulykolja, a tanuló azzal szembesül, hogy a többi közlekedő egészen mást vár el tőle. Sajnos ez meg is látszik az utakon, mert a jogosítvány megszerzése után nagyon hamar elkopik a szabályok tisztelete - tette hozzá.

Kedvezőtlenek a motorkerékpárosok oktatásában szerzett tapasztalataik is. A tanrend szerint a legfeljebb két tanuló sárga, T-betűs mellényben elöl halad, mögöttük a szintén T-betűs kocsi, amin jelölik: motoros oktatás. Sokaknak ez sem elegendő, mert bár a három T-betűs jármű kötelékben haladna, ám ezt nem veszik figyelembe, ráelőznek az oktatókocsira, besorolnak eléje vagy épp a motorosok közé. Ezzel a tanulókat megzavarják, és az oktató sem tudja szemmel követni a mozgásukat, ami viszont balesetveszélyes is lehet.

A szakemberek arról is beszéltek, hogy mivel ma már általános az igény a járművezetői engedély megszerzésére, ezért mindenféle korosztály és végzettség megfordul náluk. Azt viszont nem lehet előre kijelenteni, hogy férfi, nő, fiatal vagy idős sajátítja el könnyebben a járművezetést.

- A technikai eszközök terjedésével azt hittük, hogy könnyebb dolgunk lesz. Ehhez képest azzal szembesülnek az oktatóink, hogy a számítógépes játékokon nevelődött jelöltek gyengébben teljesítenek. Rosszul hangolják össze a kezek, lábak mozgását, a térérzékelésük beszűkült, a figyelem megosztása gondot okoz. Nem tudjuk, mi az oka, talán, hogy a számítógépes játékban a szék nem mozog, és az se nagy baj, ha valaki veszít egy-két életet. Ráadásul gyakran türelmetlenek, s legtöbbször nem fogadják el, hogy a 30 óra nem elég a sikeres vizsgához, mert nemcsak vezetni, hanem közlekedni is tudni kell - mondta Takács Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!