Növekedő járműpiac - Idén sokkal több személyautót vásároltunk

2017. április 07., 07:00 szerző: Gyuricza Ferenc
komment
Zalaegerszeg - Jelentős, mintegy 25 százalékos növekedést eredményezett az újonnan vásárolt személygépkocsik piacán az első negyedév hazánkban. Az értékesítés hónapról hónapra kedvezőbb képet mutat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Többek között ez derült ki az autópiaci elemzésekkel is foglalkozó Datahouse által lapunk rendelkezésére bocsátott adatbázisból. A 2017 első három hónapjában újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik száma 24 346 darab volt, ez 4649 darabbal haladja meg az előző év azonos időszakában értékesített személyautók számát. A növekedés hónapról hónapra nagyobb ütemű, januárban 15,3, februárban 20,8, míg márciusban 32,3 százalékos volt az emelkedés.

Még kedvezőbb a kép, ha a 2015-ös esztendő első negyedévének adatait vesszük alapul, ahhoz mérten 42,5 százalékkal több személyautót adtak el a hazai kereskedők. A piaci részesedést tekintve a Suzuki, a Ford és a Skoda áll az első három helyen, míg a vezető márkák (pontosabban a 10 legnépszerűbb személygépkocsi) közül ezúttal a Toyota tudta a legnagyobb mértékben (mintegy 67 százalékkal) növelni eladásait. A tízes élmezőnyt tekintve most a Volkswagen értékesítési mutatói a gyengébbek, de kis mértékben ez a márka is növelni tudta az eladott személygépkocsijainak a számát.

A kategóriák versenyét jelenleg a városi terepjárók vezetik közel 34 százalékos piaci részesedéssel, amit az alsó-középkategória követ mintegy 28 százalékkal, míg a harmadik helyre a kisautók kerültek 15,82 százalékkal.

A kishaszongépjárművek esetében már közel sem ilyen kedvező a kép, 9,4 százalékos a visszaesés a 2016-os bázisévhez képest. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy az év első három hónapjában ebből a járműkategóriából 445 darabbal értékesítettek kevesebbet. A kishaszonjárműveknél a Ford a piacvezető 24,26 százalékkal, a második helyen a Fiat, a harmadikon pedig a Peugeot áll. Egyelőre negatív a mutató a nagyhaszonjárművek piacán is, ott 4,2 százalékos az elmaradás az elmúlt esztendő első három hónapjához viszonyítva, ez 52 darab teherautót vagy nyerges vontatót jelent. A márkák versenyében a Mercedes áll a legjobban, amely a tavalyi hatodik, valamint a 2015-ös negyedik helyéről tudott az élre törni. A piaci részesedése eddig 25,31 százalékos (ami pontosan 121 darab eladott járművet jelent), míg a második helyezett Volvo 18,41, a harmadik DAF (a tavalyi listavezető) pedig ezúttal 16,32 százalékot tudhat magáénak.

A motorosok hónapja a március volt

A motorkerékpárok értékesítési mutatói márciusban ugrottak meg jelentősen. Az első két hónap elmaradást mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakaihoz képest, míg márciusban 30,4 százalék volt az emelkedés. A piac ezzel együtt is negatív tartományban van, bár az elmaradás már csak 32 darab, ami 7,9 százalékot jelent. A motorok közül eddig a Honda a legnépszerűbb a hazai piacon 22,59 százalékos részesedéssel (ez 61 darab eladását jelenti), amit a BMW és a Suzuki követ.

Gyuricza Ferenc

2017. április 07., 07:00 szerző: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...