Lóerő

2015.08.13. 07:51

Repülő autóval járhatunk 10 év múlva

Egyelőre még csak számítógépes látványtervek léteznek a futurisztikus járműről, de az amerikai cég nem titkolt szándéka, hogy egy évtizeden belül sorozatgyártásba kerüljön a TF-X névre keresztelt repülő autó.

VN-információ

A mára 20 dolgozót számláló Terrafugia-t 2006-ban alapították a tudomány és technika területén széles körben ismert Massachusettsi Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, röviden MIT) végzős hallgatói. A TF-X már a második projektjük, az előző, kissé kezdetleges típus kétszemélyes, benzinmotor hajtja, és hatótávja nagyjából 600 km, végsebessége 160 km/h. A 60 millió forintos vételár cseppet sem riasztja a vásárlókat, a vállalat állítása szerint 3 éves várólistájuk van.

Akár 800 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel a repülő autó. Fotó: Terrafugia.com

A legújabb fejlesztés ellenben rendkívül környezetbarát lesz, akár otthon, konnektorról is tölthető plug-in hibrid erőforrás felel a hajtásért, melynek segítségével akár 800 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel, légi utazósebességét pedig 320 km/h-ra becsülik. Azonban nem ez a két adat jelenti a legnagyobb áttörést. Teljesen önállóan tud közlekedni a levegőben, úgy, hogy a beépített navigációs rendszer folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárást és a légi forgalmat, valamint kikerüli az engedélyköteles légtereket. Ha mégis hiba csúszna a robotpilóta számításaiba, egy ejtőernyő segítségével biztonságban földet tud érni. A másik kulcsfontosságú újítás, hogy a TF-X-nek nincs szüksége hosszú egyenesre a felszálláshoz, ugyanis az elektromotor által táplált két rotornak hála, függőlegesen is képes levegőbe emelkedni.

A digitális rajzok és animációkon kívül, egy 1:10 méretarányú modell létezik a TF-X-ből melyet szélcsatorna teszteknek vetnek alá. A Terrafugia szerint még legalább 8-12 évre van szükség, hogy megkezdjék a jármű gyártását, mely várhatóan az előd duplájába fog kerülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!