Lóerő

2017.05.02. 14:00

Sofőr nélküli autók - Varázslatnak tűnik, de a jövőben már mindennapos lesz

Az autónk jobban ismeri a Kreszt nálunk, biztonságosabban és kiszámíthatóbban vezet. Nekünk csak meg kell adni a célállomást, hátradőlünk a sofőrülésen, és sem a pedálokkal sem a kormánnyal nem kell foglalkoznunk útközben. Csetelhetünk a telefonunkon, sminkelhetünk, talán még szundíthatunk is útközben?

Mihály Szilvia

Nem csak a reklámokban csodáljuk még tátott szájjal azokat az autókat, melyek sofőr nélkül képesek parkolni, tolatni vagy akár hosszú távon az úton haladni. Ma még csak az igazán megszállott és technikai újdonságokra nyitott vevők tudják a legújabb információkat, trendeket ezekről a csodamasinákról, de jövő generációjának már mindennapos lesz az utakon a magától vezető gépjármű.

Már elérhetők azok az autók, melyek önjáró funkcióval is fel vannak szerelve, mégis különlegesek, futurisztikusak ezek a járművek.

Az önvezető autók vezérlése egy GPS-szel történik. Előre beprogramozott útvonalon haladunk a járművel anélkül, hogy a pedálokkal vagy a kormánnyal kellene törődnünk. A kamerákkal vezérelt autó úgy viselkedik, mint egy átlagosnál kicsit jobb sofőr. Az algoritmus úgy lett leprogramozva, hogy biztonságosan jussunk el a célpontunkhoz, ne okozzunk balesetet, és ne akadályozzuk a forgalmat sem.

Nézzük meg röviden, milyen egy önvezető autó:

Ha Tesla, akkor elektromos autó. Ennek továbbfejlesztett változata az önjáró autó, ami ugyanúgy képes gyorsulni, magas sebességgel megbízhatóan haladni, és a beépített programnak köszönhetően törésmentesen parkolni, mint bármelyik más hasonló kategóriájú benzines vagy dízeles autó. Ha épp egy telefont kell elintézni, vagy hosszú úton fáradtnak érezzük magunkat, egy gombnyomással át tudjuk adni az irányítást a vezérlő szoftvernek.

A sofőrsegéd szoftver a bizonyos Tesla modellek számára ingyenesen elérhető, folyamatos frissítéseket kapnak a tulajdonosok a legújabb verziókkal.

Milyen egy akár 3,3 másodperc alatt 100-ra gyorsuló csúcskategóriás elektromos önjáró autóval utazni?

Közlekedésbiztonsági szempontból a sofőrsegéd csak kiegészítő funkcióként ajánlott, rásegítő, kényelmi szolgáltatás.

Ne gondoljuk azt, hogy vezetés közben akár sörözhetünk is az első ülésen, hiszen a felelősség, ha nem is szó szerint és folyamatosan, de a mi kezünkben van.

A legpraktikusabb parkolásoknál igénybe venni, ilyenkor akár ki is szállhatunk a kocsiból, míg az magától vagy egy telefonos szoftver segítségével a mi irányításunkkal a helyére kerül.

Ha szeretné kipróbálni, milyen egy Teslát vezetni, regisztráljon a tesztvezetésre az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencián!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!