Lóerő

2017.04.06. 18:17

Az öt leggyakoribb sztereotípia az autóvezetésben

Zalaegerszeg - A kérdés, miszerint a nők vagy a férfiak értenek jobban az autóvezetéshez, valószínűleg azóta létezik, amióta van mit vezetni. A Stern Communications beszámolója szerint mindkét nemről alakultak ki olyan mélyen gyökerező sztereotípiák a köztudatban, amelyeket nehezen tudunk levetkőzni.

Zalai Hírlap

A vezetés közbeni öt leggyakoribb súrlódási pont:

1. Most hol is vagyunk?

Egyes kutatások szerint a nők és a férfiak agyi működése eltér egymástól ilyen szempontból is, ami visszavezethető a legelső szerepkörökre: a férfiak vadászó és a nők gyűjtögető életmódjára.

2. A baj váratlanul ér!

A kötelező tartozékokon kívül, mint például az elsősegély doboz, a láthatósági mellény vagy a pótkerék, mindig érdemes némi harapnivalót, cukormentes rágógumit, illetve vizet tartani a kocsiban. A hölgyek a korábban említett gyűjtögető ösztönökre alapozva az előrelátás és gondoskodás nagymesterei. Az ő kocsijukban szinte biztos, hogy zsebkendőt, esernyőt, térképet, de akár egy váltás ruhát, vagy a téli időszakban meleg takarót is találunk.

3. Beférek? Nem férek?

Bár elsőre azt hinnénk, hogy a tájékozódáshoz hasonlóan itt is a nők indulnak némi hátránnyal a férfiakkal szemben, kutatások bizonyították, hogy ugyanolyan nehézséget okoz a feladat mindkét nemnek, pláne, ha tolatásról van szó.

4. Kerékcsere

Az ilyen és ehhez hasonló szituációkat a férfiak nagy része könnyebben megoldja, de a hölgyeknek sem kell elkeseredni. A technikai tudás nem csak a férfiak privilégiuma.

5. Stressz vezetés közben

A stresszes helyzetek lereagálásának módja általában nemtől független dolog.

Összességében nem lehet kimondani, hogy a női vagy a férfi vezetők a jobbak. Ma már a női autóversenyzők és a férfi légi utaskísérők cáfolják ezeket a nemi sztereotípiákat, és arra engednek következtetni, hogy ahogyan a szakmai képességek sem, így az autóvezetés minősége sem a nemi hovatartozásból fakad. Vannak női és férfi erősségek az élet minden területén, így az autóvezetésben is. Azt soha ne feledjük, amit nemtől függetlenül szem előtt kell tartanunk, az a biztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!