Lóerő

2016.02.05. 08:33

Tévedés, hogy a dupla falú nyári gumi védelmet ad télen (x)

Télen téli gumi, nyáron nyári gumi – ez a legegyszerűbb jó tanács, amit a szakemberek rendszeresen hangoztatnak.

A februári hónap még igazi téli időjárást eredményez a közlekedésben is; nem ritkák a havazások, de önmagában a hideg asztalt is komoly próbatétel elé állítja az abroncsokat. A téli gumik olyan speciális összetevőket tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően képesek megőrizni a lágyságukat, ennek köszönhetően a tapadásukat is. A nyári gumik erre nem képesek; az alacsony hőmérsékleten egyszerűen megkeményednek és rugalmatlanná válnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a téli gumi az ideális megoldás; a téli gumi a téli időjárási körülmények közepette, a nyári gumi pedig a melegebb időszakokban nyújt megfelelő választást.

Általános esetben a 7 fokos hőmérsékletet nevezzük vízválasztónak. Ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor a téli gumi jelent megfelelő tapadást, ha pedig melegebb van 7 foknál, akkor a nyári gumi jelent szerencsésebb választást. Természetesen a hőmérséklet nem egyenletesen változik, így az ingadozások hatásaival tisztában kell lennünk. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi gumicserét követően az esetleges újbóli lehűlés idején fokozott óvatosságra van szükség. Ez is mutatja, hogy a klasszikus nyári gumik, beleértve a dupla falú abroncsokat is, egyszerűen alkalmatlanok a téli közlekedésre.

A téli-nyári gumicsere természetesen nem nyeri el mindenki tetszését – fogalmaz a szakértő. A szetteket meg kell vásárolni, noha ilyen módon kétszer annyi ideig használhatjuk őket, mégis kiadással járnak. Ráadásiul az évi kétszeri csere, illetve a diagnosztika is elvisz néhány ezer forintot. Emiatt időről időre hallhatóvá válnak azok a hangok, amelyek ellenzik az évszakoknak megfelelő abroncsok használatát. Valódi érvet nehéz találni ellenük és a 30 évvel ezelőtti abroncsok sem hozhatók fel példának; való igaz, hogy akkoriban nem cserélgettük a téli és nyári gumikat, viszont nem is tapadtak megfelelően. Ráadásul az utóbbi évtizedekben komoly mértékben megnőtt a gépkocsik teljesítménye, így a közlekedésbiztonsági fejlesztések elengedhetetlenné váltak.

A korábbi abroncsok leginkább a mai négy évszakos gumikhoz hasonlíthatók. A szakértők általában nem támogatják ezek használatát; a nyári időszakban nem jelentenek tökéletes megoldást, a téli időszakban viszont elégtelen tapadást nyújtanak. A négy évszakos gumikra általában azt szoktuk mondani, hogy minden évszakban kielégítő megoldást biztosít, de sosem nyújt tökéletes választást.

Mielőtt felhelyeznénk a használt nyári gumikat, mindenképpen ellenőrizni kell azok állapotát, beleértve az esetleges sérüléseket, illetve a kopás mértékét is – hívja fel a figyelmet az autógumiakció szakértője. Ha az abroncsok túl kopottak, túlzottan elvékonyodott a bordázat vagy egyszerűen láthatóvá válik a kopást jelző réteg, az esetben nem halogathatjuk tovább az új szett vásárlását. Sok szakértő jelenleg a Hankook nyárigumi mellett teszi le a voksát, hiszen a független teszteken rendszerint a legjobbak között szerepet, illetve számos tekintetben képes felvenni a versenyt a prémium kategória termékeivel. A Hankook nyári gumi megfelelő tapadást biztosít száraz és nedves aszfalton is, relatív csendes működést szavatol, ráadásul az optimális menet tulajdonságoknak köszönhetően nem növeli a fogyasztást sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!