Lóerő

2014.04.17. 16:25

Tilos leváltani az izzólámpákat

Zalaegerszeg - Figyelemre méltó, ám nem szabályos, röviden így jellemezhető a múlt heti lóerő rovatban ismertetett átalakítás.

Arany Gábor

A cikkben bemutattuk, hogy az egerszegi Németh Ádám átalakította Yamaha motorkerékpárját és minden fényforrásban a hagyományos izzókat LED-ek váltották fel.

Nos, Tóth András, a közlekedési felügyelőség megyei igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a változtatás engedély nélküli átalakításnak minősül. Ez közúti ellenőrzéskor a jármű azonnali forgalomból való kivonását eredményezheti, illetve műszaki vizsgálaton pedig kizárólag alkalmatlan minősítést kaphat. A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis a világító- és a fényjelző-berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni. Nem megengedhető az a megoldás, amellyel a hagyományos izzókra tervezett és jóváhagyott világító testekbe LED-es világítótesteket szerelnek be. Ilyen átalakításra engedély sem adható ki.

Mint utalt rá, az utóbbi időben sajnos eléggé elterjedt a különböző kiegészítő lámpák felszerelése a járművekre. Ezek javarészt olcsón megvásárolt (távol-keleti eredetű) vagy házilag gyártott világító berendezések. Nem javasolható, hogy valaki ilyenre feleslegesen pénzt költsön vagy energiát fordítson, mert ilyen berendezéseket a járművekre a vonatkozó szabályok szerint nem szabad felszerelni.

Tapasztalataik szerint az ilyen lámpák nagy része nem elégíti ki a minimális láthatósági feltételeket sem, sőt adott esetben zavarják a közlekedés más résztvevőit. „Ezt a cikkben szereplő világítóberendezésről nem tudjuk állítani, de ez ettől még szabálytalan. Más járműtulajdonosokat kár érhet, ha a cikkre alapozva átépítik vagy átépíttetik járműveiket, fogalmaz az igazgató.

Kapcsolódó hír:

A LED-ek ura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!