Lóerő

2014.12.12. 00:30

Változnak az útdíjak

Zalaegerszeg - Az M0-ás körgyűrű több szakaszán fizetni kell jövőre kivétel az EU-támogatással épültek és más meglepetésekre is számíthatnak a közlekedők.

Arany Gábor

Jövőre egy-egy megye díjköteles útjait újfajta, éves e-matricákkal is használhatják az autósok, a január elsejétől kapható matricatípus 5 ezer forintba kerül majd. A személygépkocsik a korábbi jogosultsági kategóriák szerint is változatlan áron vehetik igénybe a fizetős gyorsforgalmi szakaszokat. Az új, éves megyei matricák használatával a rendszeresen, több megyét érintve utazók jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az új lehetőséggel élve például a Győr–Budapest vagy a Budapest–Dél-Balaton viszonylaton a 42 ezer forintos éves matrica alig feléért, 20 ezer forintért juthatnak el céljukhoz, bármennyiszer.

A legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek D1 díjkategóriáját a jövőre méret szerint ketté osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjárműveket a D2 díjkategóriába sorolják át.

Az EU-s támogatással épült, felújított szakaszok kivételével fizetős lesz az M0-ás körgyűrű is. Fotó: net

Az utóbbiba tartozó járműveknek a heti (10 napos) és a havi e-matricák ára a kétszeresére nő, de az éves matricáké nem emelkedik. Ha nem személygépkocsi után kötik, a jövőben az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon. Az új U-kategória díjtételei megegyeznek a D1 díjaival. Az M0 egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az év végéig még igénybe vehető díjmentesség. A körgyűrű M5 autópálya és M4 autóút (4-es főút), valamint M3 autópálya és 11-es főút közti szakaszai és a gyorsforgalmi úthálózat M0 autópályán belüli részei januártól csak díjért használhatók. Az M0 körgyűrű egyes elemei uniós pénzből épültek, itt az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé a díjasítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!