Lovászi

2016.02.06. 20:29

Átadások Lovásziban: felújított harangláb, új falugondnoki autó és erőgép

Lovászi - Szombaton délután a kútfeji településrészben a község gyarapodását ünnepelték.

Korosa Titanilla

Bene Csaba a megyei közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter államtitkár  és Léránt Ferenc polgármester

Ez alkalommal adták át a nemrég felújított római katolikus haranglábat. Emellett felavatták a falugondnoki autót is, ami  - ahogy azt Léránt Ferenc Lovászi polgármestere mondta - egyrészt segíti a  falugondnokot szerteágazó feladatainak elvégzésében és ezzel együtt jó célt szolgál a településen élők számára is. Átadtak mellette egy települési feladatokat ellátó erőgépet is, amit az önkormányzatnak a közelmúltban sikerült beszereznie. A kistraktornak a falu szépítésében veszik hasznát.

Az átadó ünnepségen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Előbbi így értékelte a fejlesztéseket:

- Ketté lehet bontani a mai ünnepet, hiszen egy falu életében egy ilyen átadás egyrészt összehozza a közösséget, másrészt gyarapodik a falu  - mondta Cseresnyés Péter. - Azok a települések, ahol akarat van a fejlődésre és arra, hogy egyről a kettőre jussanak, valamint a közösség erős, ott meg tudják tenni, hogy a közös célok eléréséért összefognak. Azért kell kettéválasztani a mai ünnepet, mert anyagi gyarapodásról is szó van az autó és a kistraktor átadásával, valamint a harangláb felújításával, ugyanakkor  szellemiekben is gyarapodott a település, hiszen amit az elődök rájuk hagytak - hagyományt és emléket - őrizni akarják.

A harang zúgása őseinkre is emlékeztet, azokra, akik kultúrát, értéket hagytak ránk. Mikor ezeket megőrizzük, akkor azt a kötelességet teljesítjük, amit nemzedékről nemzedékre adtak át az emberek. Ez egy jó példája ennek. Anyagiak nélkül persze nem megy a gyarapodás, ez elsősorban az embereken és az elhatározáson múlik, de elő kell ehhez teremteni a pénzt is és kell egy olyan kormányzati szándék, amely azt tűzte ki maga elé célul, hogy az ilyen kistelepülések ne szenvedjenek hátrányt. Minden lehetőséget meg kell teremteni, hogy az itt élők ugyanazt a kényelmet és lehetőségeket megkapják, mint egy nagyobb településen.

Címkék#lovászi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!