Maróc

2017.06.11. 19:20

Ismét tele a tó

Hosszú idő után megtarthatták az első horgászversenyt a helyreállított Maróci-tavon. A szombati eseményt avatóünnep követte, ahol a tulajdonosok képviseletében Iványi László, Bázakerettye polgármestere, valamint Cseresnyés Péter államtitkár mondott beszédet.

Gyuricza Ferenc

Lapunkban többször is írtunk arról, hogy 2013 szeptemberében az extrém esőzés során a tó olyannyira feltelt, hogy a zsilip nem tudta megfelelően szabályozni a vízszintet, ezért az átcsapott a gáton, s ezáltal suvadást okozott. A történtek okán a katasztrófavédelem arra kötelezte a tulajdonos önkormányzatokat, hogy a gátat állítsák helyre, ehhez a tó vizét teljesen le kellett ereszteni. Bár a helyreállítás már tavaly befejeződött, ám ahhoz, hogy a több mint 11 hektáros víztározó újra felteljen, jóval hosszabb időre volt szükség.

Dr. Puskás Péternek szombaton egy 4,08 kilós pontyot sikerült kifognia az újra "életre kelt" Maróci-tóból
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Egyelőre nem is töltöttük fel teljesen a tavat annak érdekében, hogy a halak le tudjanak ívni - mondta Simonyai István, Maróc polgármestere. - Így a falu felőli oldalon maradtak olyan sekélyebb részek is, amelyek kifejezetten alkalmasak erre. Az ívási időszakot követően a zsilip átállításával közel egy métert tudunk még emelni a vízszinten.

A szombati tóavató versenyen mintegy harminc személy vett részt. A felnőtt kategória versenyét Horváth Gábor nyerte 13,3 kg-mal, a második helyen Simonyai Imre végzett 8,9 kg-mal, a harmadik 7,7 kilóval Hóbor Krisztián lett. Az ifjúságiak versenyében Kiss Bence bizonyult a legjobbnak 5,8 kg-mal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!