Milejszeg

2015.08.08. 17:35

Hobó elhagyta a fellépés helyszínét Milejszegen - Földes László válaszolt (frissítve)

Milejszeg - Szombaton estére Földes László Kossuth-díjas blues-énekest, előadóművészt hívták meg vendégnek a milejszegi Zsuppán-kertbe, a költészet szalmabálából emelt csarnoka felavatására.

Magyar Hajnalka

Sikeres József Attila-estjét adta volna elő, ám a program meghiúsult. A művész megérkezett ugyan időben hangmérnöke kíséretében, ám a helyszínt meglátva távozott.

Nem sokkal hat óra előtt döbbent, tanácstalan közönség fogadja a krónikást a milejszegi Zsuppán-kertben, ami rendhagyó, természetközeli temploma a kultúrának. Nagy András teremtett itt néhány éve meghitt, emberközeli közösségi találkozó helyet és művészeti fórumot, amelynek nemrégiben Spiró György Kossuth-díjas író is vendége volt. A domboldalban, fák között álló pajta és színpad kiállításoknak, zenei, irodalmi találkozásoknak adott már otthont. Most egészült ki a költészet puritán csarnokával, ahol a szombati programtól a meghívó szerint azt remélték, hogy "az Isten háta mögötti sárkunyhó átlényegül a költészet és a tiszta emberi jó szándék által..."

De halljuk, miként élte meg a szervező, Nagy András a történteket. Tőle tudakoljuk, mi is történt?

- Zavarban vagyok, mert magam sem tudom igazán - feleli. - A művész úr valami miatt meggondolta magát. Eljött ide a hangmérnökével együtt, felsétáltunk, megnézte a helyszínt, majd azt mondta, hogy ő itt nem lép fel. Amúgy, mivel elég népes közönség gyűlt össze, nem is az új építményben tartottuk volna az estet, hanem a tágasabb pajtagalériában. Felmerültek aggályok a fellépti díjjal kapcsolatban is, máshogy értelmeztük a megbeszélt összeget, de nem hiszem, hogy ez lett volna távozása valóságos oka. Így viszont nem tudom, hogy mi... Borzasztó rosszul érzem magam, a hívásunkra eljött a közönség, az ígért  produkció azonban elmaradt.

A költészet kör alakú csarnokát amúgy szalmabálából és sárból maga Nagy András tapasztotta barátai segítségével, s az építményt írók, költők, művészek arcképeivel öltöztették fel az ünnepi alkalomra. A tervek szerint  könyvespolcot állítanak fel benne verseskötetekkel, verses lemezekkel, hogy bárki betérhessen ide verset olvasni, hallgatni, megtisztulni, felülemelkedni a hétköznapokon.

A mintegy negyven fős közönség az első döbbenetet leküzdve nem széledt szét. Az irodalombarátok helyet foglaltak a nézőtéren, s hallgatták Nagy Andrást, majd Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, aki vendégként érkezett ugyan, de a helyzetet mentve vállalkozott rá, hogy Ady és Petri György verseiből felolvasson néhányat. A sárkunyhó átlényegülése tehát mégiscsak megtörtént a tiszta emberi jó szándék által.

Földes Lászlót megpróbáltuk felhívni telefonon, hogy megkérdezzük távozása okáról, de egyelőre nem értük el.

Vasárnap sikerült felvennünk a kapcsolatot Földes Lászlóval, az alábbiakban az ő álláspontját közöljük:

"A „Tudod, hogy nincs bocsánat” című József Attila estet adtam volna elő a helyszínen. Egy ismeretlen ember fogadott bennünket, Nagy Andrásnak hívták. Ebből rájöttem, hogy névazonosság miatt tévedtem, nem az irodalomprofesszor ismerősömről van szó és ezt elmondtam neki. Megkérdeztem, miért nem küldött szerződést, vagy legalább egy értesítő levelet az anyagi és technikai kondíciókról. Azt válaszolta, hogy minek közöttünk szerződés? Ekkor értettem meg, hogy át akar verni. Előzőleg hangmérnököm is kereste a technikai körülmények miatt, ám három napon át nem tudta elérni, végül a milejszegi önkormányzat pedig jelezte, hogy nem ők rendezik az estet és így nem tudnak segíteni.

Az összes előadóestemnek (Ady, József Attila, Pilinszky, Faludy, Morrison, Viszockij, Villon) ugyanannyi, 150 000 forint az ára, ráadásul ezek többségében a budapesti Nemzeti Színház tájelőadásai, ahol társulati tag vagyok. Ezért legalább utólag tájékoztatnom kell őket.

Az összeg magában foglalja a hangosítást, a világítást és a hangmérnök gázsiját is. Ehhez jön az utazás-szállítási költség és a 27% áfa. A Budapest – Piliscsaba – Milejszeg – Piliscsaba- Budapest távolság 610 km, ennek a költsége mikrobusz esetén – a berendezések nem férnek el egy személyautóban, 130ft/km, - azaz 79 300 forint.

Évtizedek óta számtalan helyen jászottam és játszani is fogok ingyen. A tököli, szombathelyi, győri börtönben, templomokban, kápolnák felújításásért, árva gyermekek javára, stb

Ezek többsége nekem került pénzbe, hiszen ilyen helyeken sem az útiköltséget és semmi mást nem tudnak kifizetni, de ezt tudom, mivel szerződésben, vagy felkérő levelekben előre tisztázzuk.

Néhány alkalommal még a jótékonysági előadásaim gázsija is eltűnt. Így jártam a New York-i Magyar Házban, ahol az erdélyi árváknak szerzett 2500 dollárral tűnt el a szervező.

Hihetetlen kínos percek után az úr kinyögte, hogy ő 70 000 forintot fizet, mert szerinte ebben állapodtunk meg és azért nem küldött szerződést, vagy tájékoztatást, esetleg kérést az anyagi feltételeket illetően, mert eszébe sem jutott. Azt hitte, hogy nem kell.

Elmondtam neki, hogy ha előre tudom, szívesen játszom ingyen, ám a költségeket (útiköltség, a hangmérnök gázsija) akkor is meg kell térítenie, hiszen a hangmérnöktől nem várhatom el, hogy ingyen dolgozzon, a mikrobuszt pedig bérelnem kell.

Gondolom, a jóhiszeműségemet bizonyítja, hogy szerződés nélkül is odamentünk. A dolog kezdett nagyon feszültté válni és mivel megbizonyosodtam arról, hogy nem fog fizetni, sőt még neki áll feljebb, közöltem vele, hogy ilyen lelkiállapotban nem szívesen mondanám el a „Kései siratót”, vagy az „Ódát”, inkább kifizetek minden a saját zsebemből, elköszöntem és eljöttünk."

Nagy András, miután vasárnap délután internetes oldalunkon szembesült Földes László reagálásával, az alábbiakat kívánta hozzáfűzni.

- Visszautasítom, hogy Földes Lászlót át akartam volna verni. Korábban részletes bemutatkozó levelet küldtem számára, amiből megtudhatta volna, hogy ki vagyok, mit csinálok, és milyen körülmények között. Később az anyagiakról szóbeli szerződést kötöttünk telefonban, aminek írásbeli megerősítését nem kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!